Minden, amit tudni akartál az űrkutatásról, de nem tudtad megkérdezni ⧫ Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek

Az ember természeténél fogva hatalmas mennyiségű kíváncsisággal rendelkezik. Ez a kíváncsiság és a nem mindennapi tudásvágy segítette eljutni az emberiséget a mai, modern kor, technikai vívmányaiig, mint az orvostudomány csodái és az űrkutatás. Persze az űrkutatásban az is benne van vastagon, hogy az ember mindent birtokolni akar és az uralma alá hajtani, a világnak nem lehet olyan területe, amit ne akarna kolonizálni. De a birtoklási vágyon kívül egy sokkal égetőbb probléma megoldását is remélik az űr felfedezése által, mégpedig, hogy új életterületek nyílhatnak meg az emberiség előtt, ami megfelelő válasz lenne, mind a túlnépesedésre, mind pedig arra, hogy lassan de biztosan lakhatatlanná tesszük bolygónkat.

Tim Peake, brit tesztpilótából lett a Nemzetközi Űrállomás legénységének oszlopos tagja. Több évet töltött a felkészüléssel és 6 hónapos küldetést hajtott végre az ISS fedélzetén, ami egy csodálatos nemzeteket összefogó, tudományos csoda. Tudtátok, hogy az űrállomást az űrben szerelték össze, több évtized szorgos munkája alatt?


Szóval ilyen és ehhez hasonló kérdések tömegére kapunk választ a könyv elolvasása során. Pontosan 157 jól megválasztott kérdésre, az alapozástól a küldetés végéig. Az érdeklődök kérdései mentén vezet minket végig egy űrutazás minden fázisán, a felkészüléstől kezdve, az űrutazás részletein keresztül, egészen a Földre való visszatérésig. A könyv felépítése ilyen szempontból nagyon jó, mert időrendi sorrendben halad és a kérdések is változatosan vannak föltéve, illetve megválaszolva. Egy már már unalmasba hajló, tudományosabb okfejtés után, valami érdekességre kaphatunk választ. Például, "Mi a legundorítóbb dolog az űrben, ami a testünkkel történik?" Mivel elég racionális gondolkodású ember vagyok ezek a részletek különösen érdekeltek. Minden technikai részlet kivitelezésére utaló kérdést élvezettel olvastam. Külön erénye a könyvnek, hogy a Tim Peake által készített képekkel van tagolva, ugyanis az űrhajósoknak olyan készségeket is el kell sajátítaniuk, mint a fényképészet.
Hihetetlen belegondolni, hogy az asztronautáknak milyen sokrétű tudásra kell szert tenniük, az elsősegély nyújtás, tudományok vagy a nyelvek területén. Elképesztő, de minden űrhajósnak, aki az ISS fedélzetén teljesít szolgálatot meg kell tanulnia oroszul, mivel az űrállomás nagy része orosz kézben van, amiből kifolyólag mindent csak orosz nyelven feliratoztak, illetve a földi irányítással is ezen a nyelven folyik a kommunikáció. Gondoltátok volna?
Hogyha érdekel benneteket az űrkutatás vagy csak kíváncsiak lennétek rá, hogyan lehet az űrben hajat mosni, aludni, esetleg le lehet ott futni a maratont, akkor ez a könyv igazán nektek való olvasmány lesz. Én iszonyatosan élveztem, szerintem kitűnő olvasmány lehet mind a fiatalabb korosztály számára, hiszen általánosságban nem volt túl bonyolult a nyelvezete, mind a felnőttek számára. Persze nem mehetünk el amellett sem, hogy nyilván szükség van némi nemű érdeklődésre is az űrkutatás varázslatos témájával kapcsolatosan.

Vélemény: 4/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"