Miért tabu téma a női vágy? ⧫ Lisa Taddeo: Három nő

Lisa Taddeo könyvét őrült nagy hype övezi külföldön. Már éppen azon voltam, hogy beszerzem angolul, amikor felfedeztem, hogy az Athenaeum kiadó gondozásában magyarul is olvashatjuk. Sajnos az itthoni megjelenésnek nem volt akkor vízhangja, mint arra számítani lehetett (legalábbis én személy szerint nagyobb ovációt vártam volna). Egyrészt a kiadó részéről sem volt hatalmas hírverés a regénnyel kapcsolatban, másrészt nincs még felkészülve a magyar olvasó egy ilyen provokatív könyvre, ami nyíltan a női szexualitást helyezi előtérbe és boncolgatja három nő történetén keresztül. 

Lisa Taddeo amerikai újságírónő, aki 8 éven keresztül figyeli és elemzi 3 nagyon különböző mentalitású, helyzetű, családi állapotú és korú nő szexuális életét, indíttatásaikat, vágyaikat. Azt azért meg kell hagyni, hogy Taddeo nem mindennapi nőket és helyzeteket választott. Úgy érzem, hogy választásaival direkt ment el a szélsőségek felé, hogy az olvasó teljes képet kaphassanak a női vágyak széles tárházából. Illetve az sem véletlen, hogy a nőknek nagyon különböző a szociális helyzete, az előzmény története és a családi helyzete. 

A szerző saját hangját kevésbé lehet hallani, hiszen inkább a nők hangján meséli el a történetet. Azonban az előszóban és az epilógusban saját maga is megszólal. Elmeséli gyönyörű olasz édesanyja történetét, akit 40 éven kersztül minden nap munkába menet egy idősebb férfi követett és a nő járásával megegyező ütemben maszturbált. Azt hiszem vagy inkább csak remélem, hogy ez manapság már nem fordulhatna elő megtorlatlanul, a nők nem hagynák ezt szótlanul. Az írónő személyes története erős bevezetőül szolgált a könyvben leírtaknak. 

Lina kétgyerkes családanya, aki szinte teljesen elhidegült a férjétől, ami nem is csoda, hiszen a férfi alig hajlandó hozzáérni a feleségéhez. A fiatal, életvidám és vágyakkal teli nő viszonyba kezd egy nős férfival, hogy érezze még él. Egyszerre volt nehéz és könnyű Linával azonosulni. Nem utolsó szempont a történet megismerése szempontjából, hogy Lina szexuális élete nem kezdődött egyszerűen, hiszen a középiskolában három fiú sorban megerőszakolta egy alkohol mámoros éjszakán. 
Maggie 17 éves korában viszonyt kezdett a középiskolás irodalom tanárával. Jobban mondva a férfi kezdett ki a lánnyal, aki alig akart hinni a szerencséjének hogy a legjobb pasi az iskolából őt választotta. A férfi választása persze nem volt véletlen, hiszen Maggie családi helyzete nem volt rózsás: alkoholista szülők és anyagi problémák. Szinte játék volt elcsábítani a tapasztalatlan, sérülékeny lányt, eltüntetni maga mögött a nyomokat, majd faképnél hagyni, élethosszig tartó mély sebeket hagyva a lány lelkén. 

Sloane menő üzlet asszony, aki a saját éttermüket vezeti, ahol a férje a chef. Minden varázslatosnak és tökéletesnek tűnik az életében, azonban valami mégis hibádzik, mivel Sloane más férfiakkal bújik ágyba, méghozzá olyanokkal akiket a férje választ ki a számára. Richard abban leli a legnagyobb örömét, ha mással láthatja a feleségét. Persze az sem ritka, hogy egy harmadik személlyel bújnak ágyba. Furcsán groteszk a kapcsolatuk, nekik mégis ez az ideális felállás. 
A könyv hatására nagyon sokat gondolkodtam a vágyakon és azok megítélésén. Sloane esetében senki sem találná groteszknek vagy betegnek azt a vágyát, hogy hármasban szereti csinálni, ha férfi lenne. Lina viselkedésével sokszor nem tudtam egyet érteni, hiszen a legtöbb esetben nagyon durván lealacsonyította magát a szeretője kedvéért, aki úgy bánt vele, mint egy ronggyal. De ugyanakkor el sem tudtam őt ítélni, mert rémes lehet egy olyan házasság börtönében élni, ahol a házastárs megtagadja a szeretetét a másik féltől. Másrészt egy olyan nőről van szó, akit rengeteg megaláztatás és sérelem ért már életében. A megerőszakolás után is őt könyvelték el kurvának, nem pedig a fiúkat bűnözőnek. Maggie története is hasonló. Az incidens után évek telnek el, de a lány egyszerűen nem tud tovább lépni, míg úgy nem határoz, hogy bírósági eljárást indít egykori tanára ellen. Mondanom sem kell, hogy az emberek többsége nem az ő pártját fogják. Vajon hogy alakult volna a történet, ha fiúként zaklatta volna az egyik női tanár? 

Egy szó, mint száz a könyv rengeteg tabu kérdést feszeget, ami sajnos nagyon is jellemző modern és "egyenlő" világunkra. Sok ember szemét felnyithatja ennek a három nőnek a nem mindennapi története. Férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlatos olvasmány. Azonban volt egy kis problémám a regénnyel, amit nem hallgathatok el, hiszen ez nagyban hozzá tesz a szöveg élezhetőségéhez. Ez pedig a fordítás, amiben a fordító nagyon dominánsan átvette az angolban használatos szórendet. Eleinte fel sem tűnt, de a vége felé nagyon zavaró volt. Egészen úgy éreztem, mintha angolul olvasnám a könyvet a gyönyörű magyar nyelv helyett. 

Vélemény: 4/5 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"