Januári könyvklub [ 1. rész ] ⧫ Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi könyve a 2018-as megjelenése óta lázban tartja a magyar olvasókat - folyamatos az utánnyomás és szinte minden könyv értékesítési platformon a sikerlisták élén áll. Ez nem meglepő nálunk magyaroknál, hiszen kevésbé vagyunk elfogadóak, nehezen nyílunk meg és feddjük fel  a családi múlt sötét részleteit, zárkózottak vagyunk, ugyanakkor szívesen becsmérlünk másokat. Iszonyatosan nehéz ebben a közegben megőrizni a lelki egészségünket, mivel sokak szerint pszichológushoz járni ciki, sőt csak a bolondoknak van erre szüksége. Érdekes belegondolni, hogy bármilyen testi problémával rohanunk az orvoshoz, de a lelki egészség ápolása még mindig tabunak számít. A terápia társadalmi megítélése egy dolog, nagyobb problémát jelent az anyagi vonzata. Mivel még nem elterjedt iszonyatos pénzekbe kerül egy-egy terápiás ülés. Sok olyan esetről hallani, hogy a pszichológus el kezd dolgozni a pácienssel, de az néhány ülést követően már nem jelenik meg a kezeléseken, úgy gondolja megkapta a kezdeti lökést, ami után már egyedül is tovább tud haladni az úton. Azonban ez nem mindig elegendő. A könyv és az ehhez hasonló könyvek tökéletes eszközt nyújthatnak, főleg az Örökölt sorhoz hasonló könyvek. Természetesen egyik könyv sem lehet egyenértékű egy terápiás üléssel, de biztató kezdetet jelenthet.



A transzgenerációs szemlélet szerint a múlt eseményei, traumái, a családi minták szigorúan meghatározzák jelen életünket, formálhatják sorsunkat. Neveltetésünk, családi hiedelemvilágunk, őseink élményei sokkal jobban meghatároznak minket és átszövik a személyiségünket, mint azt gondolnánk. Az írónő a különböző sorsokat a saját praxisából vett személyes mintákkal és híres emberek élettörténetével támasztja alá. A kötetben megismerkedhetünk többek között Salvador Dalí, Vincent van Gogh és Steve Jobs nem mindennapi örökölt sorsával. Nem is gondolnánk mennyire meghatározza az életünket a születési sorrendünk, az édesanyánkkal való kapcsolatunk, egy nem ismert testvér elvesztése vagy egy eltitkolt családi trauma. A könyv sok mindenre rávilágít olvasás közben, környezetünket tanulmányozva sok összefüggésre jöhetünk rá, érthetjük meg a különböző viselkedések mögötti elnyomott traumákat.
A könyv népszerűsége nem a téma újszerűségéből adódik, hiszen a transzgenerációs szemlélettel sokan foglalkoztak már. A kötet nagyszerűsége abban rejlik, hogy minden egy helyen van. Inkább szakirodalmi jellegű alkotás, mint regényes formába öntött pszichológia témájú könyv, de nagyon olvasmányos, az ember egyre csak falja a fejezeteket. Bár nem kifejezetten önsegítő könyv mégis interaktív, hiszen minden fejezet végén a szerző kérdésekkel buzdítja az olvasót, hogy az adott helyzetekre ráhúzza saját életét, válaszok után kutasson és elindulhasson a változás útján.
Ezt a rövidke könyvet az is nyugodtan a kezébe veheti, akinek kevesebb ideje jut az olvasásra, hiszen a történetek annyira hatással vannak az emberre, hogy érdemes nagyobb szüneteket tartani az egyes fejezetek között, hiszen bőven van átgondolni való. A kötet tökéletesen alkalmas könyvklubos olvasmánynak, hiszen hatására soha nem fogyunk ki kibeszélendő témákból. Persze nagyon nehéz is olvasni ezt a könyvet, hiszen saját problémáinkról nyíltan beszélni a barátainkkal és a családunkkal mindig nagyon nehéz. A könyv arra az örökös igazságra világít rá, hogy nem szabad titkokat hoznunk az életünkbe mert az nem csak ránk van kihatással, hanem unokáink és dédunokáink életére is. Olvassátok Orvos-Tóth Noémi könyvét, mert felnyitja a szemeteket sok dologban és segít megérteni az életünkben lévő temérdek mennyiségű miértet.

Vélemény: 5/5 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"