ManBooker-díjas regények [ 1. rész ] ⧫ Oyinkan Braithwaite: Hugicám, a sorozatgyilkos

Oyinkan Braithwaite első regényét a megjelenését követően hatalmas hype övezte külföldön, a közösségi oldalakon lépten-nyomon beleütközött az ember. A regény körüli őrület akkor csúcsosodott ki igazán, amikor a kötet felkerül a 2019-es ManBookerdíj shortlistjére. Már majdnem megrendeltem angolul, amikor felfedeztem, hogy magyarul is meg fog jelenni az Athenaeum kiadó gondozásában. De lássuk is mitől olyan különleges ez a regény, miért is került be a világ egyik legrangosabb irodalmi díjának döntősei közé. 

Az írónő roppant szikár és rövid fejezetekre tagolta a történetet, pattogós stílusa miatt igazán olvastatja magát. Az eseményekbe Ayoola telefonhívásával csöppen bele az olvasó, mely hívás során nővére segítségét kéri, ugyanis megint sikerült eltennie láb alól egyik udvarlóját. Korede egyre rutinosabb lett húga imádóinak eltüntetésében, hiszen nem ez volt az első eset, higgadtan vezényli le a takarítást közben tervet kovácsol a megfelelő alibire és még "zaklatott" állapotban lévő testvérét is megnyugtatja. Ayoolát kezdetben komolyan megérintették a gyilkosságok, mentegetőzött, önmagát marcangolta. Mostanra már szinte érdektelenné vált, élete szerves részévé vált mások életének kioltása. Koredeban egy ideje már sejti, hogy a húga vérbeli sorozatgyilkossá vált, akinek ő biztosítja a háttérországát.

A történet nem csak lineárisan halad, hanem flash backek formájában lassan képet kaphatunk a két lány múltjáról, egymáshoz fűzödő viszonyukról és a család értékeiről. Korede, a csúnyácska nővér mindig is elhomályosult húga szépségének árnyékában, ezért hamar megtanulta, hogy csak szorgalommal és kemény munkával tud előrébb jutni. A testvérek közötti ellentét és eltérő bánásmód végig élesen kirajzolódik a regényben. Korede felelősségteljes munkát végez a helyi kórházban, míg Ayoola vígan teszi a semmit. Korede álmokat sző a kórház helyes orvosáról, Tade doktorról, azonban a vonzalom csak pislákol kettejük között. Minden megváltozik, amikor a doktor és Ayoola összefutnak a  kórház folyosóján. Kordenek, pedig választania kell a család és a szerelem között.

Az írónő roppant valóságosan mutatja be a kivételezésen alapuló testvéri kapcsolatok mibenlétét. Tűpontosan ábrzolja a kötelességtudó, elnyomott gyermek és a mindig előnyben részesített, elkényeztetett testvér jellemét. Ayoola karaktere szörnyen ellenszenves, nem is értem Korede végtelen lojalitását és hűségét vele szemben, hiszen megkeserítette az életét, belekényszerítette a tettestárs nem túl hálás szerepébe. A testvérek kapcsolata végig hullámzó, a körülöttük potyogó hullák tengerében, hol közelebb holt távolabb sodródnak egymástól. Azonban a regény nem csak a testvéri kapcsolat bonyolult hierarciáját taglalaja, hanem a családi kötelékek fontosságát is a társadalmi eszmékkel szemben.
A regény olyan fontos morális kérdéseket vet fel, mint a családi érdekek védelmi, illetve az erkölcsi tisztaság, a helyes társadalmi felelősségválallás. Mivel az eseményeket Korede szemszögéből ismerhetjük meg, végig élhetjük tépelődését, a helyes döntés meghozásával kapcsolatban. Jelentse vagy ne húga ámokfutását? Esetleg falazzon neki tovább? Hogyan tudja így elképzelni a jövőjét?  És mi lesz Tade doktorral? Teljesen együtt tudtam érezni Korde-el, aki a családja sötét múltja és húga jelenbeli tevékenysége miatt nem tud teljesen függetlenedni, állandón a feje fölött lebeg a lebukás veszélye, illetve egyre jobban érzi a nyomást, hogy fel kellene adnia testvérét. De vajon milyen döntést hoz a regény végén? Olvassátok el ezt a könnyed, fekete humorral átszőtt szatírát és megtudjátok.

Vélemény: 4/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"