Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

A gyász feldolgozás egy nagyon nehéz témakör felnőttnek és gyereknek egyaránt. Ebben a témában segíthet ez a kötet, ami alapvetően az ifjúsági korosztályt szólítja meg, de a felnőtteknek is nagy segítséget tud nyújtani. Történetünk főszereplője Emma, akinek az anyukája szülés közben vesztette életét, így az édesapja egyedül neveli őt. Severin Blum hirtelen magára maradt egy csecsemővel megélhetést és szállást kellett biztosítania csonkán maradt családjának, így sírásóként és gondokként helyezkedett el egy temetőben. Mivel a temető munkát és szállást is adott a Blum családnak Emma a sírok között játszva nőtt fel. Ez kissé groteszk lehet egy külső szemlélő nézőpontjából, azonban a történet mégis kellemes és szívmelengető. Emma egyik osztálytársa, Peter egy ostoba balesetben elveszíti az ikertestvérét, a szörnyű gyász feldolgozásában, pedig Emma, ez a furcsa kislány segít neki. 

A történetben természetesen sok szó esik a halottakról, hiszen Emmának természetes a jelenlétük és a gyász különböző fajtái is szerepet kapnak. Ott van Severin Blum gyásza, aki szeretett feleségét vesztette el, Emmáé, aki ismeretlenül gyászolja az édesanyját vagy Peteré, akit a másik felétől fosztott meg a sors. A gyászunk mértéke mindig attól függ, hogy az életünk mely szereplője távozott, mennyire álltunk közel az adott személyhez, el tudtunk-e búcsúzni, le tudtuk-e zárni közös ügyeinket. Az Esznek-e a halottak epertortát? egy nagyon jó kötet a témában, a címe is roppant figyelemfelkeltő. Mindenkinek csak ajánlati tudom. 

A gyász egy nagyon nehéz és fájdalmas téma. Nekem is roppant nehéz róla beszélni, mert a közelmúltban vesztettem el egy szerettemet. De, mint sok már élethelyzetben itt is a könyvek sokat segítettek, ezért szeretnék 5 könyvet ajánlani ami segítséget tud nyújtani a témában.

Jodi Picoult: A két út könyve




Ez a kötet egy nagyon jó választás lehet, hiszen egy haláldúla a főszereplője. Magyarországon, még csak a születéseknél segédkeznek dúlák, Amerikában azonban az életből való távozást is dúlák segítik. Jodi Picoult a tőle megszokott alapossággal járja körül a halál és a gyász témáját. 



Carolina Setterwall: Reméljük a legjobbakat

"Bocsáss meg, amiért elveszítettük egymást. Bocsáss meg, amiért elveszítettelek."

Egy reggel Carolina holtan találja a férjét az ágyban. Egyedül marad a kisfiukkal és egy teljesen új élettel, közben pedig górcső alá veszi korábbi életét.
A Reméljük a legjobbakat megrendítő számvetés a halállal s egyben az élettel is: a szerelemmel, a szülői szereppel, a modern párkapcsolatokkal és az azokhoz kapcsolódó könyörtelen elvárásokkal. Majdnem egy évtizeden át követhetjük nyomon Carolinát szerelemben és gyászban, lehetünk tanúi egy életnek, mely a szigorú tervezés ellenére egészen más irányt vesz.
"Amikor utoljára kívánok jó éjszakát, még nem tudom, hogy utoljára teszem. Ha tudnám, akkor valószínűleg több energiát szánnék a búcsúra. Megcsókolnálak, elmondanám, mennyire szeretlek, mennyire sajnálom, hogy olyan csúnyán viselkedtem veled az utóbbi hónapokban. Ehelyett óvatosan kiveszem a macskát a kenguruból, és leteszem a földre. Szerintem hamarosan befekszem Ivanhoz, mondom. Nem kell megmagyaráznom, miért, mindketten tudjuk, hogy hamarosan felébred, és keres majd, keresi a tejet a mellemben. Nem tiltakozol. Tekinteted a számítógépre szögezve hagyod, hogy elmenjek, én pedig legutolsó alkalommal hagylak magadra. Abban a hitben, hogy holnap reggel találkozunk. Nem így lesz. Nem találkozunk soha többé."

Edith Eva Eger: A döntés



Edith Eva Eger, a magyar származású holokauszt túlélő könyve bejárta az egész világot. 2017-es megjelenése óta nem lehet letaszítani a sikerlisták éléről. Népszerűsége nem is meglepő, hiszen nagyon sokat tanulhat az olvasó belőle az élet igenlésről, a döntéseink szabadságáról és persze a gyászról. 



Péterfy-Novák Éva: Egyasszony



Nagyon nehéz könyv, de roppant fontos olvasmány. Az írónő ebben a kötetben saját történetét meséli el. A nyolcvanas években egy orvosi műhiba miatt egy testileg és szellemileg is súlyosan fogyatékos kislánynak adott életet. És ha ez mind nem lenne elég akkor bántalmazó kapcsolatban élt az akkori férjével. Roppant nehéz olvasmány, de érdemes belevágni. A történetből színdarab is készült Tenki Réka főszereplésével. 




Donna Tartt: Az aranypinty


A történet egy szokványos jelenettel kezdődik: Theo és az édesanyja ellátogatnak egy múzeumba. Azonban a múzeumban terrortámadást hajtanak végre, aminek következtében Theo édesanyja meghal. Mivel a nő egyedül nevelte fiát Theo ezt követően összevissza hánykolódik az életben, nem találja a helyét. Felkavaró, de gyönyörű történet a gyászról és hogy mi történhet egy gyerekkel, hogyha elveszíti az egyetlen felnőttet, aki gondosodott róla és szerette. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"