Matt Haig: Éjfél könyvtár

Korábban csak az író karácsonyi, gyerek történeteit olvastam - A fiú, akit Karácsonynak hívnakA lány, aki megmenti a karácsonytKarácsony apó és a csokitojás, illetve Az igazmondó glimpi. A gyerekeknek szóló regényei teljesen levettek a lábamról, így alig vártam, hogy egy felnőtteknek való könyvet is olvashassak az író tollából. Az író nyíltan kiáll a mentális betegségekkel és depresszióval küzdőkért, hiszen ő is szenvedett már hasonló betegségtől, ezért is fordult az írás felé. Ebből kifolyólag a könyvei mindig életigenlést árasztanak magukból, amit egyszerűen csak jó olvasni. Nagyon vártam ezt a kötetet és szerencsére az olvasási élmény is a lehető legjobb volt. Ez a regény az életünket befolyásoló döntésekről szól. A sok Mi lett volna, ha-ról? 

A regény főszereplőjétől, Norától egész életében sokat várt a környezete, hiszen a suliban amolyan zseni volt, akit minden érdekelt és mindenben jó volt, ráadásul ha úgy akarta volna akár olimpiai bajnok úszó vagy híres rock zenész is lehetett volna belőle. De valami félre siklott, mert az élete rossz döntések és megbánások sorozata. Egyedül él a macskájával, a családjával és a barátaival sem túl rózsás a viszonya, még mindig ugyanabban a zeneboltban dolgozik eladóként, ahol a gimi után helyezkedett el, párkapcsolat még csak kilátásban sincs, karrierről nem is beszélhetünk, ráadásul folyamatosan antidepresszánsokon él. A történet elején minden összejön, amit csak el lehet képzelni, ami Norát egy öngyilkossági kísérletbe taszítja, azonban a halál helyett az Éjfél könyvtárba kerül, ahol egy új lehetőséget kap az életre. Az Éjfél könyvtár egyfajta megálló élet és halál között, ahol Norának lehetősége van belekóstolni azokba az életekbe, amiket élhetett volna, ha másfajta döntéseket hoz. 

A regény egy roppant érdekes kérdést, a Mi lett volna, ha? kérdéskörét helyezi az események középpontjába. Ezzel a kérdéssel szerintem már minden ember eljátszadozott élete során. Ha egy másik képzést választok most jogász is lehetnék, ha nem megyek el arra a randira most más lenne a férjem vagy egyesül élnék, ha nem arra a munkahelyre megyek most nem ismerném a legjobb barátnőmet és még sokáig lehetne folytatni a sort kisebb nagyobb döntéseinkkel, azok súlyáról és hatásukról az életünkre. A kötetben Nora egy-egy új irányba vett életet élhet a korábban hozott döntéseinek megváltoztatása végett. Roppant izgalmas volt olvasni, hogy már néhány apróság megváltoztatásával is milyen hatalmasat tud fordulni az életünk. 

Nagyon mélyen elgondolkodtatott ez az alkotás olvasás közben és után is. Számot vetettem a saját életemről, mikor dönthettem volna máshogy annak érdekében, hogy a jelenlegi életem más, jobb, teljesebb, boldogabb, elégedettebb legyen. Olvasás során ismét rádöbbentem arra, hogy milyen apró, szinte véletlenszerű dolgok határozhatják meg életünk folyamát és, hogy a döntéseinknek milyen komoly súlya van. Ez egy remek kötet, ami amellett, hogy gondolkodásra készteti az olvasót, nagyon szórakoztató és olvasmányos is. Mindenkinek nagyon ajánlom Matt Haiget és a munkásságát, igazán szívmelengető és mélyen szántó gondolatai vannak. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"