A ritkán emlegetett Kindertransport története ⧫ Meg Waite Clayton: Az utolsó vonat Londonba

A második világháború eseményei talán a legszövevényesebbek a történelem széles spektrumán, hiszen az ember léptennyomon olyan történetekbe botlik, amikről azelőtt még nem is hallott. Ez részben abból fakad, hogy iszonyatosan nagy a gimnáziumi történelmi tananyag, aminek egészen egyszerűen nem tudnak a végére érni. Másrészt pedig egyre gyakrabban bukkan fel egy-egy addig ismeretlen sors vagy esemény, ami regényes formában kerül elmesélésre. Mindenki hallott már a náci diktatúra alatti pogromokról, amik közül talán az egyik leghíresebb a Kristályéjszaka, amit nemsokára az Anschluss követett. A regényben nyomon követhetjük ezt az indulatoktól fűtött és félelemmel teli időszakot a bécsi polgárok szemszögéből. Illetve megismerhetünk egy bátor holland nőt, Truus Wijsmullert, aki a háború alatt gyerekeket csempészett ki a háború sújtotta országokból. Meg Waite Clayton történetét a ritkán emlegetett Kindertransport-tervre építette. 

A könyv több szereplő szemszögééből mutatja be az eseményeket, ezért teljes képet kaphatunk a kor viszontagságairól. Tante Truus részein keresztül átélhetjük a náci megszálláson kívül állók megrökönyödését és hihetetlen bátorságát, ahogyan megpróbáltak szembe szállni ezzel az őrült hatalommal. A történet másik főszereplői Walter és Stephan Neuman, akik jómódú, befolyásos zsidó családból származnak. Még a háború kezdetén elhagyhatták volna az országot, azonban az édesapjuk nem akarta magára hagyni haldokló feleségét és jól menő csokoládégyárukat sem szerette volna a nácik kezében látni. Stephan legjobb barátja a keresztény Zofie-Helene szintén veszélybe kerül. Habár származását tekintve árja, újságíró anyja cikkei miatt, amikben kiáll a zsidók mellett mégis célponttá válik a nácik szemében. 

A regény folyamatosan ezen a három szálon váltakozva mutatja be az eseményeket, a kezdetektől, amikor még csak hírből hallják az emberek a nácik térnyerését, egészen a zsidók és politikai bűnözők üldözéséig. Nagyon szívszorító volt olvasni, hogy az emberek élete egyik pillanatról a másikra a teljesen normálisból abszurdba fordult át. A fiatal Stephan, aki drámírói karriert dédelget, először az osztály kitűnő tanulója, majd a tanárok, az eladók, a szomszédok és régi ismerősök ember számba sem veszik, majd menekülnie kell a nácik elől, miközben segíti kisöccsét és beteg édesanyját. Zofie-Helene esete is hasonló, hiszen a matekzseni egyszer csak politikai bűnözővé válik anyja bátor kinyilatkoztatásai miatt. A gyermektelen Tante Truus története, pedig igazán szívhez szorító, hiszen arra tette fel az életét, hogy idegen gyermekeket mentsen meg a biztos haláltól. A történet akkor csúcsosodik ki igazán, amikor Truss eljön Ausztriába, hogy végrehajtsa a nagyszabású Kindertranspor-tervet, melynek keretén belül vonatokon vittek ki zsidó gyerekeket Nagy Britanniába. 

A regény valós eseményeken alapul, hiszen a kötetben szereplő Adolf Eichmann, Truss Wijsmuller és a férje valós, történelmi személyek. Azonban a Kindertransportról olyan keveset lehet tudni, hogy a szerzőnek ki kellett egészítenie a töredékes idővonalat a saját fantáziájával. A könyv két-három oldalas rövid fejezetekből áll, ami miatt nagyon gyorsan pörögtek a lapok. Viszont az elején pont ezek a rövid fejezetek tették nagyon darabossá a történetet, ami miatt alig tudtam haladni vele, de amint túljutottam a 100. oldalon szó szerint nem tudtam letenni. Ez az egyik legszívhezszólóbb könyv, amit a témában olvastam. Mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"