A legszebb Izlandi családregény ⧫ Jón Kalman Stefánsson: Ásta

Jón Kalman Stefansson a neki járó elismerést és sikert, - legalábbis Magyarországon - 2019-ben kapta meg, amikor a Könyves Magazin a Menny és pokol trilógiát választotta az év könyvének. Az is minden kétséget kizáróan egy zseniális mű, azonban az nagyobb elköteleződést igényel az olvasó részéről, hiszen ott eleve egy trilógiáról van szó, illetve az sem utolsó szempont, hogy csak egyben lehet megvásárolni. Míg az Ásta tökéletes első könyv a szerzővel való ismerkedéshez, hiszen önálló kötet, ami terjedelmében nem kicsi, de nagyon könnyen olvasható, a fejezetek tagoltsága miatt gyorsan lehet haladni vele. A mérete senkit se riasszon el olvasástól, mert egy zseniális, ugyanakkor könnyed regényről van szó.

Iszonyatosan vártam ezt a könyvet, de nem számítottam rá, hogy ennyire nagyon jó lesz. Azt látom, hogy eleve elfogultak vagyunk az izlandi irodalommal szemben, talán a ritkasága miatt és avégett, hogy ott az emberek az életük felét teljes sötétségben töltik. Talán érdekel bennünket, hogyan lehet ilyen körülmények között élni és nem elveszteni a józan eszüket. Ráadásul az '50-es években játszódik és egy nem mindennapi családregényt mesél el. A címszereplőnk Ásta, azonban ez a könyv nemcsak az ő történetét meséli el, hanem a családjában uralkodó zavaros viszonyrendszert is egészen a fogantatásától kezdve. Fel kell készülnünk, hogy ez egy nem mindennapi családregény, mert ebben a családban ami elromolhatott az el is romlott, ez pedig rányomta a bélyegét Ástára is.

A történetet töredékes eseményleírásokon keresztül rakhatjuk össze, ami egy nagyon jó írói eszköz, hiszen az ilyen fajta elbeszélés áll legközelebb a való élethez. Életünkben semmi sem lineáris, hanem szerteágazó és kusza, amit Stefánsson tökéletesen szemléltet is. A váltott szemszögű elbeszélésnek, a rövid fejezeteknek és a könyv szerkezeti felépítésének hála nagyon gyorsan lehet haladni az olvasással. Lírai szövegről van szó, azonban nem fárasztóan szépirodalmi, hanem roppant élvezetes, olvasmányos, modern, sokszor egyenes trágár és húsba vágó. 

Tökéletes első könyv azok számára, akik ismerkednek a szerzővel. Csak ajánlani tudom. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"