Czingel Szilvia: A női test alakváltozatai 1880-1945

A női emancipáció egyik fontos lépése a divat megreformálása volt. Ez bagatellnek tűnhet, de létfontosságú volt, hiszen fűzőben és több 10 kilós ruhakölteményekben csak a férfiak elnyomása alatt élő tehetetlen nők maradtak volna a mai napig. A fűzőt viselő nők nem női mivoltukból kifolyólag voltak gyengébbek és nem az érzékenységük miatt ájultak el folyton folyvást, hanem azért mert ezt a borzasztó találmány akadályozta őket nemcsak a mozgásban, hanem a levegővételben is. Igazából a feminizmus a fűző elhajításával kezdődött meg. A változást a férfi orvosok szorgalmazták, akik látták, micsoda károkat okoz a női testben, de csak a feminista mozgalmak tudták meghozni a kívánt eredményt. A kötet végigkalauzolja olvasóját ezen a roppant izgalmas utazáson egészen Sissitől kezdve az első magyar szépségkirálynőkig. 

Mindenki hallott már Sissi királyné őrült testmániájáról, hiszen egész életében a testével foglalkozott. 172 cm-es magasságához 50 kilót nyomott, amit brutális koplalással és iszonyatos mennyiségű sporttal ért el. Sissi valójában túlzásba vitte a dolgot és mai szemmel anorexiásnak mondanánk, azonban tevékenysége mégis követendő példává vált a nők körében és a testkultúra, a sportos életmód egyre inkább beépült a mindennapokba. Természetesen ez az újfajta életmód is először az arisztokrácia körében terjedt el, szépen lassan szivárgott be a társadalom lejjebbi rétegeibe. Az életmód váltáson kívül nagy szerepet kapott a fehérnemű divat változása. Hosszú és göröngyös volt az út a modern fehérnemű megalkotásáig, illetve a mai menstruációs eszközök kidolgozásáig. A kötet egészen addig mutatja be a nők helyzetének változását és a divat idomulását az új, felvilágosultabb nő életmódjához, amikor már meg merik mutatni a női szépséget és ezt felhasználva komoly karriert futhatnak be a lányok. Életük célja nem csak az anyává válás lesz, hanem karriert is építhetnek, szabadon rendelkezhetnek az akaratuk felett. 

Czingel Szilvia remekül vezeti végig az olvasót, ezeken a változásokon, azonban nagyon sok ismétlődő rész volt benne (ami számomra egy általános, mindig visszatérő probléma a non-fiction olvasmányoknál). Nagyon izgalmas volt, amikor a modern fehérnemű megszületéséről vagy a menstruációról volt szó. Azonban a kötet végén az írónő már nem magával a női test és a társadalmi viszonyok változásával foglalkozott, hanem az első két magyar szépségkirálynő életével. Túlontúl bulvárosra sikeredett a vége és a második világháború okozta változásokról egy szó sem esett. Valamint lehetett volna benne sokkal több illusztráció. 

Minden hibájával együtt véve egy roppant érdekes olvasmány volt. Mindig elszörnyedek, ha csak belegondolok, hogy ezekben a korokban a nők mennyire kiszolgáltatott életet éltek és a körülmények miatt mennyire nem volt jó nőnek lenni. Fontos olvasmány nőknek és férfiaknak egyaránt, hiszen a változás is a részletekben van. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"