Az Apple nagyágyújának nem mindennapi élete ⧫ Kevin Lynch: Steve Jobs - Egy zseni önéletrajza

Az Apple alapítója akkor kezdett igazán érdekelni, amikor Orvos-Tóth Noémi könyvében olvastam róla. Mindenki halotta már Steve Jobs nevét és össze tudta kötni a gyönyörű és formabontó Apple termékekkel, de valljuk be őszintén a hátteréről, a gyerekkoráról, a magánéletéről nem sokat tud az átlag. Az igazi rajongók számára ott van természetesen a Walter Isacson féle gigászi önéletrajzi kötet, ami nagyon izgalmasan és tragikusan Jobs haldoklásával egy időben íródott és a halála után került a boltokba. A mai napig ez a HVG egyik legnépszerűbb kiadványa. Azonban a hozzám hasonló egyszerű érdeklődöknek bőven elég ez a gyönyörű Kevin Lynch féle kiadás, ami bőségesen tartalmaz érdekes információkat a 20. század egyik korszakalkotó zsenijéről, a fantasztikus illusztrációkról nem is beszélve. Ez a könyv egy gyönyörű szép kiadvány, ami ajádéknak sem utolsó, hiszen minden Apple rajongó örömét tudja lelni ebben a színes, igényes darabban.


A könyv kronológiai sorrendben haladva mutatja be Jobs életének és munkásságának főbb állomásait, sokszor hasonlítv össze az Apple fejlődését más piacvezető informatikai cégekkel, mint a Microsoft vagy az IBM. Igazán lenyűgöző teljes képet kaphatunk a cég fejlődéséről és hihetelen előretöréséről az informatika, akkor még gyerekcipőben járó területén. 

Sok helyen hallottam már róla, hogy Jobs nem volt túl jó munkaadó, rengeteg munkahelyi konfliktus kísérte a pályáját olyanniyra, hogy egyszer még ki is rúgták az általa alapított cégből. Azonban azt eddig nem tudtam, hogy milyen nehéz gyerekkori traumákkal küzdött, hiszen szülei számára ő egy nem várt gyermek volt. A fiatal, egyetemista szülők pedig nem tudtak megfelelni a hirtelen nyakukba szakadó hatalmas felelősségnek, amit egy gyermek jelentett, ezért a fiatal pár az örökbefogadás mellett döntött. Hiába voltak támogató és szerető nevelőszülei, Jobs soha nem tudta teljesen feldolgozni azt a traumát, hogy gyerekként nem kellett a vér szerinti szüleinek. Ez a kulcsmomemtum átszövi az egész életét, mind a magánéletét, mind pedig a karrierjét tekinteve.

Jobs maximalizmusa és kritikus szemlélete hírhedtté tették a szakmában, azt hiszem nem sok ember szeretett volna a beosztottja lenni. Zsenialitása és módszereinek működőképessége, azonban vitathatalanok voltak. Termékeivel nemcsak az elektronikai eszközöket forradalmasította, hanem olyan kultuszt teremtett, ami gyökeresen változtatta meg a világot. Aki eddig nem volt rajongó a könyv elolvasása után biztosan azzá válik.

Hogyha Steve Jobs élete felkeltette a figyelmeteket, akkor a Walter Isacson féle gigantikus méretű önéletrajzi kötetét ajánlom.

Vélemény: 4/5


FÜLSZÖVEG:

Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt. Steve Jobs megváltoztatta a világunkat.
A lebilincselően érdekes kötet a huszonegyedik század egyik legnagyobb hatású újítójának életét és korszakalkotó újításokban bővelkedő munkásságát mutatja be. Az információkban gazdag életrajz szemléletes grafikákkal kísérve kalauzol végig a zseniális és céltudatos Steve Jobs életútján és karrierjén.
Hogyan alapozta meg leleményes üzletemberként elképesztő sikereit? Hogyan rivalizált éveken át Bill Gatesszel? Hogyan hajtotta őt mindvégig az újítás vágya? A műszaki fejlesztések megszállottja izgalmas és tragikusan rövid élete során gyökeresen átalakította a telekommunikációt - és sok szempontból a mindennapi életünket is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"