4+1 érv, miért jobb a könyv a sorozatnál ⧫ A halál angyala

A legtöbb esetben a filmeket vagy sorozatotokat könyvek alapján készítik. Én tipikusan az az ember vagyok, aki előbb szereti elolvasni a könyvet, mielőtt megnézné a belőle készült film-vagy sorozat adaptációt. Persze vannak kivételt képező esetek. A halál angyala esetében szinte párhuzamosan haladtam a könyv olvasásával és a sorozat nézésével. Sajnos a sorozatnak hamarabb a végére értem, így a regény vége nem okozott meglepetést.

Nagyon szeretem az olyan listákat, amikben összehasonlítják a regényt a belőle készült filmmel vagy sorozattal. Összeszedtem 4+1 érvet, ami miatt A halál angyala könyvben sokkal jobb, mint a belőle készült sorozat. Habár ennek a történetnek a feldolgozása esetén a sorozat is zseniálisra sikeredett.


1. Sokkal behatóbb képet kapunk egy-egy karakterről

Persze ez nem csoda, hiszen egy 500 oldalas könyv alatt bőven van ideje a szerzőnek megrajzolni a karaktereket, megismertetni az olvasóval a háttértörténetüket, motivációjukat, álmaikat. Ebben az esetben ez azért is fontos szempont, mert a főszereplő, dr. Laszlo Kreizlet annyira összetett és érdekes személyiség, hogy a sorozat részeiben ezt csak sejtetni tudják az alkotók.
Valamint Sarah motivációjáról nem esik szó, pedig abban az időben ez elég komoly nőügyi kérdés volt.

2. Sok olyan szálat szőttek bele a sorozatba, ami a regényben nem volt benne

Ez nem feltétlenül negatív jellemző, hiszen akadnak jószerével olyan történetek, amiket egy kicsit muszáj az alkotóknak felturbózniuk, hogy megállják a helyüket a mozi vásznon vagy a Netflixen. A halál angyala esetében eltorzították az egyik szereplőnek, John Moorenak a karakterét, hogy sokkal csélcsapabbnak és izgalmasabbnak tűnjön a filmvásznon.
Illetve volt egy olyan rész, ami a sorozatban a nyomozás szempontjából fontos volt, azonban a könyvben mégycsak említés sem esett róla.

3. Sok olyan plusz információt tartalmazott a sorozat, amit a könyv nem

A jó könyvadaptációk esetében ez fordítva szokott lenni, tehát a könyv sokkal több információval szolgál, mint a sorozat. Ezért sem voltam oda már a Szolgálólány meséje második évadától, mert a sorozat már szinte teljes egészében függetlenedet a könyvtől.

4. A könyvben jobban megismerhetjük a virágzó pszichológiai és kriminológiai módszereket

A 10 részes sorozatba aligha fért volna bele az a sok tudományos rész. Akit meg érdekelnek ezek a területek különösen érdekes olvasmány.

4+1. Miért jó különösen a sorozat? 

Nem akarom csak a könyvet dicsérni, hiszen a sorozat is nagyon jóra sikeredett :)

  • Nekem különösen tetszett az a rész, amikor a magyar származású dr. Kreizler megszólalt magyarul. 
  • Iszonyatosan jól hozta látvány a kor hangulatát. 
  • Illetve csodás fővárosunkban forgatták a sorozatot. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"