Kávéimádók mini Bibliája ⧫ Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve - Avagy a svéd kávézás szertartása

A kávézás és a teázás szokása nagyon sok ember mindennapi rutinjának képezi szerves részét. Híresen kávéfüggő nemzetnek tekintjük az olaszokat és az arabokat, akiket a svédek is szorosan követnek a sorban. De azért mi magyarok sem maradunk el nagyon. Az északi országok kultúrája egyre jobban hódít világszerte a Hygge, LagomSisu és Lykke megjelenésével. A Fika szertartása már a Lagomban is megjelent, most pedig egy egész picike könyvet szenteltek csak a kávénak és a hozzá kapcsolódó szokásoknak. 

Persze magyar ember számára derűsen hangzik a könyv címe, de a kezdeti vigadozások után azt vettem észre, hogy szépen lassan beépült az itthoni szókincsünkbe is. Fikázzunk? - kérdezzük egymástól, hogyha egy bögre feketére és pár perc szünetre vágyunk. 

A könyv nagyon picike, ezért ideális napi ingázáshoz, illetve nagyon gyorsan lehet haladni az olvasással. Én személy szerint egy foci meccs ideje alatt olvastam el. Tele van érdekesebbnél érdekesebb tényekkel a kávéról, a svédek kávéfogyasztásáról, a fika kialakulásáról. Idézeteket is találhatunk benne jószerével. 


"A kávé a hétköznapi emberek aranya: számukra ez nyújtja a fényűzés és az előkelőség érzetét."
Abd el-Káder emír, szentként tisztelt muszlim vallási és katonai vezető 
Mivel a Fikának nem konkrétan a kávé a lényege, hanem, hogy az ember egy pár perc erejéig ki tudjon zökkenni a mindennapos teendőkből és megpihenjen egy gőzölgő csésze kávé vagy tea fölött, a könyv sok tanáccsal látja el az olvasót a szünetek tudatos beiktatására vonatkozóan. 
A svédek szerint teljesen mindegy, hogy a munkát kávéval, teával vagy egy kis nassolnivalóval szakítja meg az ember. A könyvben sok érdekes recept is fellelhető, mint például a fahéjas csiga, gyömbéres keksz vagy a forralt bor eredeti, svéd receptje. 

Ezt az igazán különleges és szépséges könyvet csak az igazi kávé fanatikusoknak ajánlom, illetve azoknak, akik a mindennapi szokásaik felfrissítésére vágynak svéd módra!

Véleményem: 6/10 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"