Hegyek közt ragadt gondolatok ⧫ Kepes András: Istenek és emberek

Tavaly év elején olvastam először Kepes Andrástól és úgy tűnik számomra ez a tökéletes tempó a művei megismeréséhez, hiszen regényeiben igencsak lassú mederben zajlanak az események. Be kell valljam, hogy nekem a Tövispuszta sokkal jobban tetszett, mivel elég erősen hajazott az általam kedvelt család regényekhez. Bár az Istenek és emberek lapjain is visszaköszöntek Tövispuszta lakói számomra nagyon nagy volt a két generációs ugrás. De nézzük mire lehet számítani Kepes András legújabb könyvének olvasása közben. 


A történet három házaspárról szól, akik a hegyi időjárás viszontagságai következtében egy svájci luxus villa rabjaivá válnak. Megismerkedhetünk Sárády Istvánnal, aki a tövispusztai Veres Isti unokája és a feleségével, az ex pornó sztár Mimivel. Valamint a gazdag Füredi Józseffel és Etelkával, valamint a szálló gondnokságát ellátó idős házaspárral, Ézsiásékkal. Füredi és Sárády nagynevű üzletemberek, akik ezen a világtól eldugott helyen próbálnak nyélbe ütni egy olyan üzletet, ami meg tudná oldani az egész Föld klíma válságát. Már innen látszik, hogy annak ellenére, hogy a lapokon jóformán semmi sem történik Kepes András mégis olyan fontos témákat csempészett be, mint a minket sújtó klíma válság vagy az egyes országok között húzódó politikai ellentétek. 
Az időjárási viszonyoknak köszönhetően a párok több időt töltenek egymás társaságában, mint azt eredetileg tervezték, ezért beszélgetéseik már nem csak üzleti ügyeikre korlátozódnak, hanem előkerülnek magánéleti gondjaik, szexuális indíttatásaik és visszaköszön múltjuk egy-egy szelete is. Véleményem szerint a kelleténél egy kicsit több szó esett a szexualitásról és Mimi pornós éveiről. De valószínűleg elkerülhetetlen, hogy egy olyan nő felbukkanása a társaságban, akiről mindenki tudja, hogy régebben mivel kereste a kenyerét ne mozdítaná meg a körülötte lévő férfiak fantáziáját. A szexualitás más oldalról is megmutatkozott a regényben, hiszen kiderült, hogy az egyik pár gyermeke transznemű. Gyönyörűen került elmesélésre ez a történetszál, igazán elnyerte a tetszésemet, ahogyan az író szépen lassan adagolta az olvasónak. 
A karakterek felépítése és ahogyan rétegenként álltak össze igazán mesteri volt. Meg kell említenem az egykori tanárurat, Ézsiás Benedeket, aki a legjobban megrajzolt férfi karakter volt, az egyetlen józan hang az üzletemberek mocskos világában. A női karaktereket kicsit üresnek találtam, hiányoltam belőlük az árnyaltságot, bár az ő részükről is voltak jó megmozdulások. Egyszóval ez a regény egyszerre szólt mindenről és semmiről se, hiszen nagyon lassan csordogáltak az események, szinte semmi sem történt. A végkifejlett egy érdekes húzás volt, ami arrra készteti az olvasót, hogy továbbra is a történet körül járjanak a gondolatai. Hogyha az ember egy pörgős történetre vágyik nem Kepes András lesz az embere. 

Vélemény: 3/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"