Kepes András:Tövispuszta - Elvarázsol, gyönyörködtet és tanít

A Tövispuszta volt az első Kepes András könyvem. Nagy örömmel konstatáltam, hogy Kepes András baromi jól ír. Otthon még a polcon vár a Matt a férfiaknak, alig várom, hogy arra is rákerüljön a sor. Az elején nagyon nem fogott meg a dolog, viszont, úgy az ötvenedik oldal környékén kezdett csak igazán magába szippantani a történet. Végig nagyon pergős volt, rengeteg történelmi ténnyel és érdekes információkkal. A regény a magyarság érzését erősítette bennem.

A történet a 20. század elején indul, egy kis falucska Tövispuszta lakóink életén keresztül mutatja be a magyar történelmet 1919-től kezdve egészen a hidegháborúig. Nagyon sok történetet ismerhetünk meg, rengeteg ember élettörténetét követhetjük végig, illetve több generáció útját mutatja meg. Sokszor már a rengteteg névtől és szereplőtől telítődött az agyam olvasás közben. Megmondom őszintén párszor el is veszítettem a fonalat, hogy kiről is van szó az adott részben, de aztán valahogyan az író mindig belevitt egy ismerős momentumot, amitől rögtön helyre rázódtak a dolgok.

A történet szereplőinek alapját képezi a Veres család, Goldsteinék és Szentágostony báróék. Bemutatják a gyeremekeiket, unokáikat, déd-és ükunokáikat egészen a 21. század pereméig. Veresék magyar parasztok. Goldsteinék a falu két zsidó családjának egyike. Szentágostonyék, pedig az előklő réteget képviselik. A három család gyermekei jó barátságok kötnek egymással, sorsuk lépten nyomon összefonódik egymással. A Veres család büszkesége Isti, aki foci tudásával és a hegedüléssel tud kiemelkedni a cselédsorból. Goldstein Dávid, Isti kissé ügytlen, de mindig kéznél lévő szárnysegédje. Pál a nagy álmodozó, aki meg akrja váltani a vilgot az elveivel.

Még felsorolhatnék néhány morzsányi információt a több tucat szereplőről, de szavaimmal több oldalt is tele tudnék tölteni. Inkább olvassátok el a könyvet. Ezt az apró részletekből összeálló egészet, ami végig kalauzolja az olvasót a világháborúkon át, az orosz megszálláson keresztül, Amerikáig, ahová nagyon sok magyarnak menekeülnie kellett a politikai élet és a háború viszontagságai elől. Remekül összerakott, gyönyörű történetet.

Véleményem: 8/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"