Joanna Nylund: Sisu - Pozitív életszemlélet finn módra



Lagom után a Sisu megismerése következik a sorban. A Hygge, Lykke, Lagom és a Sisu mind olyan lefordíthatatlan értékeket hordoznak magukban, ami elengedhetetlennek mondható a Skandináv országokban. A Sisu a finnek pozitív életszemléletébe enged betekintést.

A sisu, a többihez hasonlóan egy lefordíthatalan kifejezés, ami egy olyan életérzést jelent, amiben ötvöződik a rugalmasság, a kurázsival, a határozottsággal, kitartással és szívóssággal. A félreértések elkerülés végett a sisu nem ostoba, de bátor tettek sokasága, hanem a tenni akarás, az élethez való elkötelezettség. Egy egyszerű példán keresztül tekintsünk a sisura. A sisu az, amikor megmászunk egy hegyet és az utolsó métereket szinte újult erővel, iszonyatos lendülettel tesszük meg.
A finnek életében azért is kiemelten fontos a sisu megléte az emberekben, mert szinte mindegyik nemzet közül talán az ő időjárásuk a legszélsőségesebb, aminek az elviseléséhez egy jó adag kurázsira és rugalmasságra van szükségük. Hiszen télen a sarkkörhöz közeli részeken egyáltalán nem kel fel a nap, a déli régiókban is mindössze 6 órányi fényesség jut, nyáron északon, pedig soha nem meg le a nap. Ezeket az időjárási viszontagságokat nagyon nehéz elviselni. Azonban mindezek ellenére a finnek rengeteg időt töltenek a szabadban és megpróbálják edzettségüket a napi rutinjuk részévé tenni. Például gyalog vagy biciklivel járnak munkába, szabadidejükben síelnek vagy az általuk kifejlesztett nordic walkinggal erősítik fizikumukat. 

A sisu a finnek életének minden területén megmutatkozik, az üzleti életen keresztül, a párkapcsolatokon át a gyermeknevelésig. A sisu nem a vakmerőséget jelenti, hanem egy olyan életszemléletet ad, amin keresztül a viszontagságok ellenére is pozitív megközelítésbe tudjuk hozni a dolgokat. 

Véleményem: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"