Linnea Dunne:Lagom - A mértékletesség, amely boldoggá tesz

Őrületesen elterjedtek manapság az északi országok, normális életvitelei, ami Magyarországon már-már hatalmas trendnek számít. Gondolok itt a Hyggere, a Lagomra vagy a nemsokára megjelenő Lykkere. De most félre a többi divatos őrülettel és koncentráljunk a Lagomra.

A Lagom egy lefordíthatatlan svéd kifejezés, ami annyit tesz, se nem túl kevés, se nem túl sok. A mértékletesség és a jól megtervezett élet a svédek receptje a hosszan fenntartható tartós boldogsára. A könyv igazából nem rántja le a leplet hatalmas titkokról. Álltalánosságban, szerintem mi magyarok is tujuk, hogy a könyvben leírtak alkalmazásával sokkal bolgogabbak és kiegyensúlyoztabbak lehetünk. Azonban van egy hatalmas különbség. A megfelelő alap, amire a svédek tudnak építkezni, az a stabil és emberközpontű szociális háló, amit a svéd kormány létrehozott. Svédországban felismerték, hogy a dolgozók sokkal produktívabban és hatéknyabban tudják elvégezni a munkájukat rövidebb idő alatt, ezért most például azon dolgoznak, hogy mindenhol a hatórás munkaidő kerüljön bevezetésre. Azt vallják, hogy a szünetek megfelelő elosztása is nagyban növeli a teljeítményt. A tökéletes arány szerint, 52 perc munkát 17 perc szünet követ. Melyik magyar munkálltató nézné el, hogy alig egy óra munka után, majd húsz perces szünetet tartson valaki? 

Annak ellenére, hogy Svédországban dolgoznak a legkevesebbet, az ország minden téren vezető szerepet tölt be. Fizetett szabadság jár a szülőknek, hogy együtt lehessenek a gyermekeikkel, nyáron kötelezően 4 hét szabadságra megy mindenki, és akkor még szó sem esett az ilyen-olyan ünnepekről. Ebben a társadalmi struktúrában persze, hogy van idő a Lagom életmódra. 

Lagom hamburgert enni, sült krumpli nélkül; pont annyit vásárolni, amennyire éppen szükségünk van; egyszerűen öltözködni, de minőségi darabokat hordani; az öko életmód; otthon tölteni a péntek estéket a barátokkal; a természetjárás; megtermesteni a saját paradicsomodat, répádat vagy burgonyádat; és még sorolhatnám. A Lagom életmód maga az arany középút, se nem túl kevés, se nem túl sok. 

A svédek rengeteg időt töltenek a szabadban. Piknikeznek, bicikliznek, nagyokat sétálnak vagy a szomszédokkal közösen sportolnak a parkban. A könyv buzdítja az olvasót, hogy vegyen részt minél több olyan tevékenységben, ami csoportosan végezendő, ez ugyanis kimutathatóan rengeteg endorfint szabadít fel. Fontos az én idő. Legyen az egyszerű olvasás, kedvtelésből való főzés, magányos séta vagy látogatás a fodrásznál. Ne szalasszuk el azokat a pillanatokat, amiket saját magunkkal tölthetünkm mert annál nincs is Lagomabb. 

Vélemyényem: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"