Választás a nagy szerelem és a kötelesség között ⧫ Colm Tóibín: Brooklyn

A Man-Booker díjas Colm Tóibín, a modern ír irodalom egyik legmeghatározóbb szerzője. Történetei az ötvenes évek nagy bevándorlási hullámának idejébe röpítenek vissza, amikor a lehetőségek olyannyira beszűkültek az írek számára, hogy csapatostul voltak kénytelenek elhagyni hazájukat. Megélhetés híján először a szomszédos Angliában próbálkoztak, az álláslehetőségek telítettsége miatt az egyre vonzóbb színben feltűnő Amerikába indultak szerencsét próbálni. Colm Tóibín 9 regénye közül a Brooklyn hozta el számára a jól megérdemelt nemzetközi hírnevet, hiszen mindenki hallott már vagy a könyvről vagy a filmről.


A történet egy kicsiny Írországi faluból indul útjának, Enniscorthyból. Főszereplőnk Eilis Lacey az édesanyjával és nővérével él egy háztartásban, édesapja meghalt, bátyjai Birminghamben dolgoznak. Nővére, Rose irodai alkalmazott, azonban Eilis nem nagyon talál magának munkát a kis településen. Egy üzletben kezd el dolgozni, amikor felcsillan előtte a jobb élet reménye, soha vissza nem térő lehetőséget kap egy brooklyni állás képében. A visszahúzódó Eilis nővére iránymutatása alapján elfogadja az ajánlatot és elindul az új világ felé. Nehéz helyzetben van, hiszen ott kell hagynia egyre megtörtebb és magányosabbá váló édesanyját, sőt az is fel kell dolgozni, hogy nővére szinte feláldozta magát azért, hogy neki jobb élete lehessen. 
Az óceánon való átkelés után Eilis nehezen találja a helyét a munkában, nem találja a közös hangot lakótársaival, iszonyú honvágy gyötri. Belegondolva mennyire más világot éltek akkoriban az emberek, a mai modern technika miatt számunkra szinte már elképzelhetetlen, milyen az, amikor csak postafordultával kapunk hírt a szeretteinkről. Eilis akkor kezd igazi életet élni, amikor megismerkedik egy fiúval. 

Tóibín hihetetlenül őszintén ír a női létről, erkölcsösségről és vágyakról. A regény eleje roppantul untatott volt, hiszen semmi izgalmas fordulatot nem tartogatott az olvasók számára, sőt már egyszer neki futottam a könyvnek, de akkor nem jutottam sokáig. Aztán a második felére Eilis visszahúzódó karaktere sokkal karakánabbá vált és kiállt magáért, valamint ténylegesen elkezdett zajlani az élete, ami letehetetlenné tette a könyvet számomra. 
Főszereplőnk nehéz választás előtt állt, amikor egy sajnálatosan bekövetkezett tragédia miatt haza kellett utaznia. Visszatérve eluralkodott rajta az otthon meleg és ismerős érzése, már nehezére esett visszaérnie az államokba. A döntést kifejezetten nehézzé tette, hogy Eilis számára már két férfi létezett, akiket egy óceán választ el egymástól. Borzasztó érzelmi dilemmába került, amit csak tetézett a családját ért hatalmas csapás és a talán elhamarkodottan meghozott döntés. 

A kezdeti döcögős indulás után a végére Tóibín teljesen megnyert magának. Alig várom, hogy olvassak még tőle. 

Véleményem: 3,5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"