Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Az aktuális olvasmányom - Caleb Carrtól A halál angyala - döbbentett rá, hogy mennyire odáig vagyok a történelmi regényekért. Azonban valamilyen okból kifolyólag mostanában nem sokat olvastam belőlük.

Ezek a regények sokkal többet tudnak adni az olvasónak a kortárs művekhez képest, hiszen olyan korokba és történelmi jelentőségű eseményekbe láthatunk bele, fontos helyszíneket vehetünk szemügyre több száz évvel ezelőtti pompájukban, amik túltekintenek saját korunkon. Persze ez nem azt jelenti, hogy a történelmi regények jobbak lennének azoknál, amik a saját korunkban játszódnak, csak sokkal szélesebb sugárban tekinthetjük át ez eseményeket, a korrajz megfelelő leírásának hála.

Viszonylag hamar megismerkedtem a történelmi regényekkel, mert apukám is nagy rajongója a műfajnak. Ezek a könyvek attól annyira jók, hogy olvasás közben tényleg úgy érzi az ember, hogy ott áll a fagyos tundrán a cárizmus idejében, vagy forró egyiptomi homok perzseli a talpát Kleopátra korában.

Összegyűjtöttem a kedvenc történelmi regényeimből párat, szemezgessetek belőlük bátran! A sorozat, eme első részében a kedvenc szerzőimet mutatom be és tőlük a kedvenc könyveimet.


1. Ruta Sepetys

Ruta Sepetyst 2014-ben fedeztem fel és azóta is nagy kedvenc számomra. Az írónő három könyvet írt, mindegyik megjelent magyarul is. A könyvek csodálatosak, könnyen olvashatóak és ténylegesen odarepítenek abba a korba, amiről mesél. A regények mindegyike a 20. században játszódik, kettő, pedig a második világháborút járja körbe pontosabban.
Első regénye, a 2011-ben írt Árnyalatnyi remény, a zsidók Litvániából a szovjet gulágokba való deportálásról mesél. Valószínűnek tartom, hogy azért választotta az írónő ezt a témát, mert maga is litván származású.

Második regényében, a Kalitkába zárt álmokban az írónő az '50-es évek New Orleansába kalauzolja az olvasót. Egy olyan lány életébe nyerhetünk bepillantást, akit megbélyegez prostituáltként dolgozó anyja. Főszereplőnk minden igyekezetével azon van, hogy kitörjön abból a világból, amibe beleszületett.
Tengerbe veszett könnyek, 2016-ban jelent meg magyarul. Megmondom őszintén, először nem nagyon tetszett ez a könyv, mivel nagyon rövid fejezet részekből állt és nem tudtam elképzelni, hogyan is fog összeállni a történet. Azonban, ahogyan egyre jobban haladtam a történettel, úgy vált egyre izgalmasabbá. Ebben a történetben a második világháború végét meséli el, Kelet-Poroszországban, a szabadságba igyekvő menekültek szemszögéből.

Ruta Sepetys könyvei nagyon sok utánajárásról és a történelem alapos ismeretéről tanúskodnak. Remek korrajzot és karakterformálást láthatunk az összes regényében. Csak ajánlani tudom a szerzőt. Bármelyik regényével kezditek az olvasást, garantáltan belopja magát a szívetekbe.

2. Michelle Moran

Michelle Moran történelmi regényeit az ősi Egyiptom királynőiről írta. Egy könyv kivételével, ami a Francia forradalom idején játszódott, de mivel én nem szeretem azt a történelmi kort, az a könyve nem is nagyon nyerte el a tetszésemet.
Az első könyv, amit az írónőtől olvastam és teljesen levett a lábamról, az a Nefertiti volt. Imádom ezt a történelmi időszakot, amiben Moran annyira otthon van, hogy olvasás közben, olyan érzésem volt, hogy magam is ott vagyok az események sűrűjében szemlélőként. Illetve az az írói fogás is nagyon tetszett, amivel a narrációt megoldotta, vagyis Nefertiti történetét nem maga a királynő mesélte el, hanem annak húga. Amit zseniális elbeszélői megoldásnak tartok.

A Nefertitit követte, Az eretnek királyné, ami Nefertiti unokahúgának, Nofertari történetét meséli el.
Aztán, pedig a Kleopátra lánya, ami már a Római Birodalomban játszódik.

Ezt a három regényt emelném ki az írónőtől, ebből a legkedvesebb számomra a Nefertiti. Régóta nem hallottam Michelle Moranról, remélem hamarosan ismét olvashatok tőle.

3. Colin Falconer

Falconert sokan a Hárem című könyve miatt ismerhetik, hiszen ez az alapja a népszerű sorozatnak, a
Szulejmánnak. Azok, akik elolvasták a könyvet és belenéztek a sorozatba, tudják, hogy a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. A sorozat esetében, inkább a szappanopera felé terelték a történetet a gyártók, míg a könyv egy igazi gyöngyszem, hiszen erről a korról nem sok könyvet olvashatunk. Ajánlom mindenkinek, akinek a sorozat nem nyerte el a tetszését, a könyvvel garantáltan más lesz a helyzet.

Falconnertől másik nagy kedvencem a Zendülők királysága, ami a 17. századba kalauzolja el az olvasót. A hollandiai Kelet-Indiai Társaság egyik hajója hajótörést szenved és egy szigetre menekülve kell megpróbálniuk a túlélést. Annak ellenére, hogy a Karib-tenger kalózai filmeket imádom, könyvben nem lelkesedem ezért a témáért. Kivéve a Zendülők királyságát. Ebben a regényben valahogy Falocner annyira ráérzett a hangulatra, a történet veztésére, az események kibontására és a karakterek fejlődésére. Ez ez egyik kedvenc regényem tőle.

A szerzőtől még szeretném kiemelni egy másik kedvencemet, az Anasztáziát. Az Anasztázia az 1920-as években, nagyon izgalmasan három helyszínen játszódik: egy Shanhaji bordélyházban, a New Yorki Wall Streeten és Oroszországban. Falconer regénye arra a feltételezésre épül, hogy, amikor bolsevik forradalmárok brutálisan kivégzik a Romanov dinasztiát, a legkisebb lány, Anasztázia megmenekül. A család nőtagjai az összes ékszerüket a fűzőikbe varrva őrizte. Egyes összeesküvés elméletek szerint a kis Anasztázia az ékszerek miatt maradhatott életben. A regény módszeresen körüljárja az orosz lázongások idejét és megpróbál fényt deríteni a nagyhercegnő személyét övező rejtélyre is.

4. Adam Makos

Adam Makos a II. világháború szerelmese, könyveiben, ennek a háborúnak a különböző mozzanatait örökítette meg. Három regénye közül, kettőt emelnék, ki, amik igazán rendkívüli eseményeket mutatnak be. Az első, Az óceán hangjai, ami Pearl Harbour bombázásával veszi kezdetét. Ebben a könyvben olyan tengerészgyalogos veteránok mesélik el a történetet, akikkel Makos személyesen tudott interjút készíteni. Ebben az esetben a szerző inkább közvetítőként lép fel a mesélők és az olvasók között. Az egész könyvnek olyan a légköre, mintha a saját nagyapám történeteit hallgatnám, miközben olyan helyekre kalauzol, mint például Guadalcanal és Palau, amikről az előtt nem is hallottam és fogalmam sem volt róla, hogy ezeken az eldugott szigeteken ilyen véres csaták folytak.

A másik könyve, A végtelen ég hősei, amiben az első fekete vadászpilóta nem mindennapi történetét ismerhetjük meg. Meg mondom őszintén ez a regény annyira jóra sikerült, hogy a végén még meg is könnyeztem a befejezést.

5. Luca Di Fulvio

Luca Di Fulvio, kortárs olasz szerző, akinek három regénye is megjelent magyarul, viszont kizárólag Álmok bandáját ajánlom tőle, mert a másik kettő sokkal lassabb lefolyású, kevésbé érdekfeszítő és tele van olyan eseményekkel, amik valahogy nem állják meg a helyüket.

Az Álmok bandája az első könyvem a szerzőtől, ami nagy kedvenccé is vált. A regény Cetteről és furcsa nevű fiáról, Christmasről szól. Cette Olaszországból menekül Amerikába, egy jobb élet reményében. A regény az 1900-as évek elejétől egészen a '20-as évek végéig mutatja be a gengszterek világát és kalauzol el Amerika egy olyan időszakába, amikor a filmstúdiók és a forgató könyvek írása, illetve a rádiózás még csak kibontakozóban volt. Személy szerint nagyon szeretem ezt a kort, az író teljesen elvarázsolt ezzel a könyvével.

Első körben ezt az öt nagyon különleges szerzőt szerettem volna bemutatni. Remélem minél többen kedvet kaptok a történelmi regényekhez!

Forrás: libri.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"