Az egészséges élet alapja a helyes étrend ⧫ Steven R. Gundry: A növény-paradoxon

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap életünkben a helyes és egészséges táplálkozásra való törekvés. Az étrend ugyanolyan vitás kérdés, mint az edzés, hiszen egyik edző ezt mondja a másik meg azt, a dietetikusokkal is hasonló a helyzet. A dr. Gundry könyvében leírtakat azért is éreztem hitelesebbnek a többi hasonló könyvnél, mert szívsebészként bőséges számú esettanulmányt tudott az olvasók elé tárni, amely esetekben betegei számos alkalommal az általa előírt diétának köszönhetően kerülték el a műtéti beavatkozást vagy sikerült visszafordítani egy visszafordíthatatlan betegséget. Nézzük is dióhéjban mit ad ez a könyv és kiknek ajánlanám. 


Ahogyan a szerző is írja a bevezető részben mielőtt kifejlesztette volna a Növény-paradoxon programot ő maga is "egészséges" életmódot folytatott, egészségesnek mondott, hitt ételeket fogyasztott, rendszeresen sportolt, nem dohányzott, mégis plusz kilók voltak rajta, amiket sehogyan sem tudott leadni. A Növény-paradoxon segítségével megszűntek a súly problémái és minden értéke a normálisra ugrott. A saját tapasztalataihoz hasonlóan több tucat siker történetet sorakoztat fel, melyekben a betegek meg szabadultak cukorbetegségüktől, különböző autoimmun betegségektől vagy egyszerűen csak leadaták a fölösleges kilóikat. A módszer lényege nagyon egyszerűen az, hogy nem szabad megenni azokat a növényeket, illetve a növényeknek azon részeit, amelyek lektineket tartalmaznak. A növények csak ezzel a módszerrel tudnak védekezni az ellen, hogy megegyék őket, minket pedig megbetegítenek. 
Dr. Gundry részletesen elmagyarázza, hogyan hatnak ezek a lektinek a szervezetünkre, illetve, hogy miért alakult ki ez a mechanizmus a növényekben. De nem csak a növényekről esik szó a könyvben, hanem az állati eredetű ételekre és termékekre is. Természetesen ezek a tények és konkrét termékek, amiket könyvében megnevez főleg Amerikára vonatkoznak, de azért a magyar olvasók is le tudják szűrni belőle a lényeget. Ami külön szuper, hogy a szerző több fajta minta étrendet készített, gondolva a vegákra és vegánokra is, illetve az összes ételnek a receptje megtalálható e a könyvben, ami az étrendben is szerepel. Annyi negatívumot említenék meg, hogy talán túl részletesen is taglalta az egyes növényi összetevők hatásait a szervezetre, amit nem a legegyszerűbb nyelvezeten tett meg. De összességében nagyon hasznosnak találtam a könyvet. Nem is húznám az időt, ideje neki kezdenem a 3 napos tisztítókúrának. 

Vélemény: 3,5/5 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"