Februári könyvklub ⧫ John Marrs: The one - A tökéletes pár

Ez a disztópikus regény egyszerűen tökéletes választásnak bizonyult könyvklubos olvasmánynak, hiszen a nem mindennapi téma és az öt különböző szereplő szemszögéből elmesélt történet bőséges alapot szolgáltatott egy érdekes vitához. John Marrs egy olyan világot képzelt el, ahol felfedezték azt a gént, aminek a segítségével az emberek megtalálhatják tökéletes DNS párjukat. A felfedezés egy DNSPárod nevű oldalon keresztül érhető el. A rendszer a regisztrált felhasználók DNS-ét hasonlítja majd párosítja össze a legmegfelelőbb személlyel. Nem tudjuk pontosan milyen évet írunk a regényben, azonban a kor fejlettsége nagyon hasonlít az általunk ismert jelenhez, nem gondolom, hogy időben olyan messzire nyúlt volna az író.



Első ránézésre talán tökéletesnek tűnik ez a világ, hiszen a DNS párok közötti azonnali vonzódás hatására eltörlődnek az országok közötti határok, nem számít már a faji és a nemi megkülönböztetés. Az emberek szabadabbak és mindent elkövetnek annak érdekében. hogy azzal éljék le az életüket, aki nekik rendeltetett. De csak gondoljunk bele, hogy boldog párkapcsolatban élünk, majd a párunk egyszer csak a teszt hatására fogja magát és feladja a közösen kialakított éltünket, hogy az igazival legyen. A sok pozitívum ellenére éppen annyi vagy talán sokkal több negatív hatást is magával hoz ez az áttörő tudományos felfedezés. Rengeteg kapcsolat és ez által család felbomlását eredményezi, a rendszer pedig két csoportra osztja az emberiséget: a szerencsésekre, akik összejöttek a DNS párjukkal és a számkivetettekre, akiknek nincsen DNS párjuk vagy hagyományos kapcsolatban élnek, mely esetben mindenki azt várják mikor mennek szét végre. Mert ugye ilyenek az emberek.
A belőlem kiváltott érzések miatt a Nápolyi regényekhez tudnám hasonlítani, hiszen ugyanannyira utáltam az összes szereplőt, mégsem hagyta magát letenni a könyv. Öt egymástól független és teljesen különböző szereplő tudomást szerez róla, hogy megtalálták a DNS párját, a szálak párhuzamosan haladnak és érdekes módon nem fonódnak össze, de mégis egy kerek egészet kapunk a végére. A 37 éves Mandy válását és számtalan vetélését követően a DNSPárodban látja az utolsó lehetőséget arra, hogy megtalálja a boldogságot. Jade álmai teljesen összetörtek, amikor anyagi okokból kifolyólag nem utazhatott és valósíthatta meg az álmait. Azonban élete új pozitív löketett kapott amikor megtalálta a neki rendelt párt, csakhogy egy földrész választotta el őket egymástól. Nick és Sally boldog(nak tűnő) párkapcsolatban élnek, készülnek az esküvőre. Sally biztos akar lenni a döntésükben, ezért ragaszkodik a teszt elvégzéséhez, ami fenekestül felfordítja mind kettejük életét. Christopher volt számomra a legérdekesebb karakterek, ugyanis nem kisebb emberrel van dolgunk, mint egy vérbeli pszichopatával, aki életében először tapasztal meg mélyebb érzéseket a DNS párja által. Végül pedig a jól menő nagyvállalatot vezető Elllie, aki bezárkózott az elefántcsonttornyába, azonban több évtized magány után úgy döntött nyitnia kell a szerelem felé.
A szerelem, a párkeresés és a párkapcsolat központi témája miatt első ránézésre úgy tűnhet, hogy ez a könyv nyálas, tinédzsereknek íródott romantikus történet, de ennél nagyobbat tévedni nem is lehetne. Az öt nagyon különböző szálon kibontakoztatott történet kőkemény társadalomkritika és egy ütős kis thriller egyvelege. A párkapcsolati problémákon túl helyet kapnak még olyan fontos kérdések is, mint a megcsalás, válás, gyereknevelés, vetélés, homoszexualitás, gyász, gyermekrablás és a halálos kimenetelű betegségek. A történet sokkal komplexebb, mint elsőre hinné az ember. A szerző roppant összetetten ábrázolja a karaktereket és sorsuk alakulását, végig fenntartva a feszültséget és nem várt fordulatokkal kényezteti olvasóját. A szuper olvasási élményemet mindössze a kötetben lévő töménytelen mennyiségű helyesírási hiba rontotta egy picit.

Vélemény: 4,5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"