Visszatekintés az 1958-as lányra ⧫ Annie Ernaux: Lánytörténet

A szüzesség elvesztése egy meghatározó pillanat az ember életében. Talán a szexualitás természetéből adódóan a lányok esetében ez mindig nagyobb eseménynek minősül, hiszen ebben a helyzet a nők azok, akik jobban kitárulkoznak. Ernaux önéletrajzi ihletésű memoárjában erre az életét meghatározó, megrázó, sőt szinte traumatikus eseményre emlékezik vissza. Fél évszázad távlatából tekint vissza annak a tábori éjszakának minden egyes rezdülésére, ami azóta sem hagyja nyugodni. A történet főszereplője ő maga, azonban sok esetben kívülről tekint magára és úgy meséli el az eseményeket, mintha az a védtelen, buta tinédzserlány nem is ő lett volna. Talán egy külső szemlélő bőrébe bújva jobban fel tudta dolgozni a vele történteket. 

Ernaux világszinten elismert, Franciaország egyik legjelentősebb szerzője, aki az idei év folyamán felkerült az irodalmi Nobel-díj várományosainak listájára. 2016-os memoárját a Magvető kiadó hozta el a magyar olvasóknak. Ernaux fiatal kora óta ír, már pályája legelején is önéletrajzi ihletésű történeteket publikált. A Lánytörténetben, pedig egy olyan roppant kínos és belsőséges témáról írt, mint a szüzessége elvesztése, nem is csoda, hogy az események papírra vetésére 50 évet várt. 

A fiatal Annie egy táborba megy, ahol gyermekfelügyelőként dolgozik. Az események tinédzserkorának igazi tombolásakor veszik kezdetét, amikor minden vágya, hogy minél előbb elszakadjon a szüleitől és beilleszkedjen az új közegbe, ami arra a pár hétre a teljes világa lesz. Nem is egyszerűen a beilleszkedésre vágyott, hanem inkább kitűnni szeretett volna a szürkeségből. Mindenki volt már tinédzser, valószínűleg mindenki tapasztalt már hasonlóan szélsőséges érzelmeket és érezte a világ összes fájdalmát. Az elején nagyon egyet tudtam érezni a főszereplővel, hiszen hasonlóan ciki történetekben mindenkinek volt része, azonban egy idő után roppant kínos fordulatot vettek az események, amiket kínos volt olvasni is. Kicsit úgy éreztem, hogy egy túlontúl személyes naplót tartok a kezemben, amihez semmi közöm nincsen. 

A furcsa érzések miatt, amit a kötet keltett bennem roppant lassan tudtam csak haladni vele, annak ellenére, hogy a mű mindössze 148 oldalas és jól tagolható részekre van osztva. Az eleje nagyon tetszett, repített magával a történet, a sok-sok érzés, amit a szerző a sorokba sűrített, azonban ez a furcsa érzés, hogy olyan van a kezemben, ami nem rám tartozik teljesen elvette az olvasmány élményt és nyögvenyelőssé tette az egész folyamatot. Karcosan szúrós, kellemetlen olvasás volt számomra. 

Vélemény: 5/3

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"