Fredrik Backman: Egymás ellen (Björnstad 2.)

Hogyha a Mi vagyunk a medvék nem győzött volna meg arról, hogy Backmant hivatalosan is be kell tennem a kedvenc szerzőim közé akkor az Egymás ellen eloszlatta minden bizonytalanságomat. Már a Mi vagyunk a medvék is zseniális volt. Az után a könyv után el sem tudtam képzelni, hogy hová tudja fokozni a dolgokat az író, de sikerült neki. Ez a második kötet sokkal sokkal jobb lett, mint az első rész. 

A történet nyáron kezdődik, amiről igazán szokatlan volt olvasni, hiszen ezen a vidéken az év nagy részében fagy és hó borít mindent. Az első kötetet uraló nemi erőszak kezd elhalványulni, azonban nem várt folyamatokat indított el a városlakókban. A junior csapat legjobbjai az edzőjükkel, Daviddel együtt átigazoltak a szomszédos város, Hed csapatába. A Björnstadi csapat játékosok és edző nélkül megsemmisülni látszik, azonban egy ügyes politikus mesterkedéseinek hála úgy tűnik, hogy a csapatba új életet tudnak lehelni. Elindul egy nagyon izgalmas feminista szál is, hiszen a Björnstadi csapat új edzője egy nő  lesz, illetve elindítanak egy lány hoki csapatot is, amire hosszú évek óta nem volt példa a közösségben. Már a Mi vagyunk a medvékben is imádtam Backman női karaktereit, de ebben a részben még több izgalmas szereplőt hozott be, illetve a meglévőeket is jobban kibontotta. Ott van például Bobo édesanyjának, Ann-Katrinnak a szívbe markoló szála vagy Fatima jellemfejlődése, Tamara a kocsmárosnő egyszerűen varázslatos, Mira pedig továbbra is csodálatra méltó, mint anya, feleség és a karrierjét építő nő. 

Az élet tehát tovább zajlik Björnstadban csak az események hatására mindenki jobban átértékelte a helyzetet, a saját életét és a lehetőségeit. A változás szele mindenkit megérintett ilyen vagy olyan formában. A regényben kibontakozik egy LMBTQ szál is, Benji személyében. Ez az esemény is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a város lakossága elfogadóbb legyen egymással és elindulhasson a változás. Ebben a részben nagyon komolyan szó esik a gyászról, annak eltérő formáiról és a feldolgozás módjairól. Szó esik szülőkről, akik elvesztették a gyermeküket, testvérről, aki gyászolja fivérét, férjről és gyerekekről, akik a feleség és az anyja elvesztését próbálják feldolgozni. 

Egyszerűen imádtam ezt a részt, ahogyan sokkal jobban belemegyünk az egyes karakterek életébe és problémáiba. Hiszen ebben a kötetben már nem a korábban elkövetett nemi erőszak volt a központban, hanem azok a változások, amiket ez a sajnálatos esemény indított el ennek a kisvárosnak az életében. Nagyon kíváncsi vagyok hogyan fogja lezárni a történetet Backman a harmadik részben, ami hamarosan magyarul is érkezik. Addig is olvassátok a Björnstad sorozat első és második részét. Mindenkinek nagyon tanulságos olvasmányok lesznek. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"