Charles Castillo: Marilyn Monroe, a rivaldafény árnyékában

Marilyn Monroe mindig is kettős érzelmeket keltett bennem: egyszerre vonzott és taszított. Persze gyönyörű nő volt, azonban soha nem találtam annyira lehengerlőnek és tehetségesnek, hogy a világ leboruljon a lábai előtt és még ma, 60 évvel a halála után is a popkultúra jelentős részét képezze. Láttam a leghíresebb filmjeit: Van, aki forrón szereti, A herceg és a táncosnő, Szőkék előnyben, Hogyan fogjunk milliomost?. Laikus filmrajongóként nem tűnt olyan nagy számnak a filmekben nyújtott alakítása. Azt, pedig el sem tudtam képzelni, hogy az egyik kedvenc filmem, az Álom luxuskivitelben főszerepét ő játsza, habár Capote róla mintázta meg Holly Golightly alakját. Számításba kell venni hányatott gyerekkorát, a családját uraló mentális zavarokat, amikből ő is kapott bőven és, hogy egy olyan iparban kellett nőként helytállnia, amit a férfiak uraltak. Szóval visszás érzéseim voltak vele kapcsolatban, azonban Castillo kötete sok mindenre rávilágított. Most már egyértelműen a rajongói népes táborát gyarapítom én is. 

A kötet kronológiai sorrendben mutatja be Marilyn rövid életét. Betekintést kapunk szörnyű, traumatikus gyermekkorába, amit soha sem tudott igazán kiheverni, rövid és sikertelen házasságaiba, a hírnévért és a színészi elismerésért való küzdelmébe, viszonyaiba, gyógyszerfüggőségébe és mentális problémái poklába, a filmekbe, hányatott magánéletébe és persze a halála körüli homályos féligazságokba. Habár ő volt a világ leggyönyörűbb nője, szépségét mindenki csodálta és irigyelte, élete cseppet sem volt irigylésre méltó, hiszen az a csomag, amit magával cipelt öt másik embernek is sok lett volna. Nem beszélve a mentális problémákról, amiket ma könnyedén tudnak kezelni megfelelő gyógyszerekkel és terápiával, a hatvanas években a fájdalom enyhítésére csak a nyugtatók, altatók és az alkohol szolgált. Ha ma élne meg lehetett volna menteni őt saját magától. 

Egyszerre volt magával ragadó és elborzasztó olvasni a könyvet. Hollywood aranykoráról mindig szívesen olvasok, főleg, hogy Marilyn története erősen összefonódott a Kennedy fivérekkel és egész Amerikával. Nem volt könnyű eset, filmet forgatni vele egyszerűen rémálom volt. Folyton késett a forgatásokról, újravetette a jeleneteket, élete vége felé már annyira megromlott az egészsége, hogy sokszor meg sem tudott jelenni a stúdióban vagy ha igen akkor annyira kába volt a nyugtatóktól és a sok pezsgőtől, hogy hazaküldték. Ezt akkoriban hisztinek és dívás viselkedésnek titulálták, ma már azért tudjuk, hogy viselkedését nagyban befolyásolta bipoláris zavara és az állandó kisebbrendűségi érzés, ami végig követte az egész életét. 

A könyv nagyon jól összefoglalja a Marilyn Monroe jelenséget és átfogóan mutatja be a színésznő életét, sikereit, nagy pillanatit és tragikus momentumait. Jól megírt életrajzi könyv, az egyetlen hibája, hogy nem tartalmaz kép mellékletet, így olvasás közben folyamatosan az internetet bújtam, hogy megnézzem hogy is nézett ki ez vagy az a ruha, film vagy személy, akiről szó esett. Nagyon tudom ajánlani, hogyha valakit érdekel Marilyn Monroe nem mindennapi élete. 

A témában még a következő könyveket ajánlom: 



Valamint a Netflixen futó filmek által is mélyebben el lehet mélyülni a színésznő életében: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"