V.E. Schwab: Gallant

V.E. Schwab munkássága tavaly keltette fel igazán az érdeklődésemet, amikor a művei átkerültek az Agave kiadóhoz és megjelent az Addie LaRue láthatatlan élete. Bár annak idején az Addie keltette fel az érdeklődésemet mégis a Gallant volt az első könyvem a szerzőtől. Talán ez a terjedelemből is fakadt :) 
Izgatottan vártam már ezt az olvasást, szerencsére nem kellett csalódnom - a Gallant egy igazán creepy olvasmány, ami tökéletes a borongós őszi napokra. 

A regény főszereplője egy árva, néma lány, akit csak az anyja hátramaradott naplója köt a családjához. A naplóban Olivia anyja egy levelet ír lányának, amelyben figyelmezteti, hogy maradjon távol Gallanttól, mert akkor békében és remélhetőleg boldogan élhet. Oliviának fogalma sincsen róla, hogy ki vagy mi lehet az a rejtélyes Gallant, de a szó mindig a tudata peremén lebeg. Egy napon az árvaház kap egy levelet Olivia nagybátyjától, aki hazahívja őt Gallantba. Tehát Gallant egy hely, ami akár az otthona is lehetne. A lány viaskodik ismeretlen anyja figyelmeztetése és szintén ismeretlen nagybátyja hívása között. Vágya, hogy családra leljen sokkal nagyobb, mint a Gallanttól való félelme, így felkerekedik, azonban a házban nem azt a családot találja, akikre számított és vágyott. Csupa elutasítással és dühvel találkozik, valamint egy rejtéllyel, aminek megoldásához az anyja naplója lehet a kulcs. 

A szerző, már a főszereplőjével meglepett, hiszen nem gyakran olvas az ember egy néma lányról. Úgyhogy már az ő jelenléte roppant izgalmassá és hátborzongatóvá tette a regényt. Olivia látja a szellemeket, amit a szerző igencsak érzékletesen ábrázol, hiszen a lány csak töredékeket lát az elhunytakból, akik el-elmosónak, majd újra felvillannak a szeme előtt. Képessége Gallantba érkezve egyre jobban felerősödik és kapcsolatba léphet oly annyira áhított családjával, elhunyt rokonai szellemein keresztül. Az olvasó Oliviával együtt ismeri meg családja, a Priorok múltját és feladatukat, amit el kell látniuk, hogy a világunk biztonságban lehessen. 

Nekem személy szerint tetszett ez a könyv, mert pont a Halloweeni időszakban olvastam. Kellően volt creepy, borzongós és sötét. De ez a könyv korántsem tökéletes. Az elején túl hosszúra nyúlt az a rész, amikor Olivia még az árvaházban élt, olyannyira semmit sem tett hozzá a történethez, hogy teljes egészében ki is lehetett volna hagyni. Valamint a világépítés nekem nagyon hiányzott. Ami persze megérthető egy 300 oldalas könyv esetén, de el tudtam volna képzelni egy hosszabb verziót is belőle jobban felépített világgal. Még lett volna potenciál ebben a történetben. Azonban a kiadás gyönyörű. Minden fejezetet csodálatos tintarajzok választanak el egymástól, illetve a könyvben benne van Olivia anyjának a naplója teljes egészében. Kellemes őszi hangulatú fantasy, amivel érdemes tenni egy próbát. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"