Ijesztő valóság - Timothy Snyder: A zsarnokságról - Húsz lecke a huszadik századból


Donald Trump, amerika új elnöke... Annyira ijesztően és félelmetesen alkalmatlan a feladatra, hogy Tymothy Snyder tollat ragadott és Trump megválasztása napján megírta könyvét, amely inkább mondható egy esszégyűjteménynek. A mindössze 170 oldalas szösszenetet egy napi munkába menet és hazafelé jövet utazási ideje alatt olvastam el, ami kb. 2 óra. Ennek ellenére nagyon ütős.

20 hátborzongató lecke a közelmúltból, amelyek, ha nem vigyázunk ugyanúgy megismétlődhetnek. Amikor a világ háborúkra, főleg a holokausztra, valamint a sztálinizmus idejére gondolunk minidig egy gonosz embert látunk, aki galád módon manipulálta a népet és terrorban tartotta az embereket, ami miatt elképzelhetetlennek tűnt a parancs végre nem hajtása. Azonban hatalmas a kollektív felelősség elve, amiről nem mesélnek a történelem órákon. Pedig kellene.

Ennek kapcsán felmerül rengeteg kérdés. Mi lett volna, ha senkit nem lehet kivégezni bírósági eljárás nélkül? Mi lett volna, ha a szabad sajtó nem hagyja cenzúráztatni magát? Mi lett volna, ha a rendőrök és katonák kérdeznek mielőtt ütnek? Mi lett volna ha az emberek jobban bíztak volna egymásban?

Snyder apróságokról beszél, amelyeket, ha minden ember betartana a zsarnokság nem indulhatna el újból térhódító útjára. Járjunk nyitott szemmel. Ha valami ütközik az erkölcseinkkel ne hajtsuk végre szó nélkül a pancsot. Olvassunk könyveket, ahelyett, hogy folyamatosan az interneten lógunk. Beszélgessünk egymással, nem csak a Facebookon keresztül, hanem egymás szemébe nézve, úgy, mint a modern kor előtti időkben. Gondolkodjunk!

Snyder igazán részletesen mutatja be a volt és jelenlegi zsarnokok hazafiatlan megnyilvánulásaikat. Komolyan az az ember a világ egyik legerősebb nemzetének a vezetője, aki olyan kijelentésekbe bocsátkozik teljesen nyíltan, hogy a nők nem mások, mint szexuális játékszerek, akiknek a tűzhely mellett van a helyük, illetve a saját szexuális kicsapongásaihoz hasonlítja a vietnámi háborút.

Hiába van szó a huszadik századról sajnos ezek a problémák nagyon is aktuálisak, kis hazánkban meg főleg. Emberek ne hagyjuk hogy az orrunk előtt vezessenek! Ne hagyjuk, hogy tönkre tegyék az oktatást, amivel egyenes arányban tönkre teszik a jövőt is. Az adórendszerről már nem is beszélek, illetve a bürokrácia mocskáról. Ez a könyvecske kellene a történelem oktatás alapját képezzék, de persze a diákok közül csak az értesül ezekről a dogokról, ahol a szülők fontosnak tartják, hogy gyermekük megismerkedjen a modern politika alapjaival vagy amelyik tinédzsert tényleg érdekli ez a téma. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el Snyder könyvét és terjesszétek az igét.

Értékelés: 5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"