Megmételyezett gondolatok - Heman Koch: Nyaraló úszómedencével


A Nyaraló úszómedencével nem az első Koch könyv, amit olvastam, mégis meglepően hatott rám a belőle sugárzó erős negatív hangulat. Sokkal nyomasztóbbra sikeredett, mint a Vacsora. Olvasás közben végig azt éreztem, hogy a tudatomig hatol a nyers, gonoszság. Paranoiát keltett bennem, lépten nyomon arra gondoltam, hogy tényleg ilyenek vagyunk, mi emberek, kívülről normális, még talán jó fejnek is mondhatóak, ám belülről szétmar minket az undor és a gyűlölet embertársaink iránt.

A történet középpontjában most is egy jól szituált felső-közép vagy felső osztálybeli holland államférfi áll. Marcnak látszólag mindene megvan, gyönyörű felesége, két szépséges kamszlánya, nagy háza, autója, remek munkája. Hiszen Marc háziorvos egy irigylésre méltó praxissal, ahol minden betegre pontosan 20 percet szán. Eme apró figyelmesség miatt csődülnek hozzá a betegek, hosszú a várólistája, ha egy beteg meghal vagy elköltözik azonnal 5 másik jelentkezik a helyére. Rangos emberek járnak hozzá, híres írók és színészek, igazi nagykutyák. Munkája során ismerkedett meg a Hollandia szerte híres színásszel, Raiph Meierrel és családjával. A két család viszonyát átszövi az egymás iránt érzett lenézés és undor.

A regény különös alapokon nyugszik, mondhatni az ellentétek harmóniája. Fordított, sőt inkább az időben össze-vissza ugrálva kapunk képet a tejes egészről. Már a könyv eljén felkészít minket az író arra, hogy Ralph meg fog halni, a halálát megelőző eseményeket és körülményeit ismerhetjük meg. A főszereplő karaktere is roppant ellentmondásos. Orvos habár utálja az embereket, egészen pontosan viszolyog a meztelen emberi testektől; a hideg rázza a színházaktól, mégis elmegy, amikor Ralph Meier meghívja legújabb előadása premierjére. Ez az előadás alapozza meg a későbbi eseményeket újabb és újabb meghívások formájában, még a nyaralójukba is meghívást kapnak, amit elutasítanak, azonban Marc úgy szerevezi meg a nyarlást, hogy a Meier család közelébe menjenek, ahol véletlenül össze tudnak találkozni egymással a parton. Persze Marc csak Ralph feleségével Judithal szeretett volna összeakadni.

Végül három család gyűlik össze a Meierék által bérelt nyaralóban, rajtuk kívül a doktorék és Stanley Forbes a méltán elismert rendező tinédzser barátnőjével, Emanuellel. Az egész társaság ki nem állhatja Ralphot, olyan elemi erő van benne, ami mindenkiben félelmet kelt. Ahogy néz mindeg nőre, mintha csak felfalni való véres hús darabok lennének és ez meglehetősen ijesztő. Végig Marc félelmeit olvashatjuk, ami igen könnyen ragad át az olvasóra is, miszerint Ralph ösztönei szavára valami rémeset fog művelni a lányaival. Sajnálatos módon félelme beigazolódik, mert valami történik a nagyobbik lányával, Juliával egyik éjjel a strandon. Valami rémes, kimondtalan dolog, amiről mégis tudjuk micsoda. Az eset megváltoztatja a család tagjainak szemlyiségét, megpecsételi a minden napjaikat. Marc pedig végzetes lépésekre szánja el magát és lánya megóvása érdekében bosszút áll a vélt elkövetőn.

A regény olvasása közben sok kérdés merült fel bennem összességében az emberekről. Tényleg ilyen gonoszak lennénk, hogy csak saját önös érdekeink mozgatják cselekedetinket? Ennyire nem lehet tiszteletben tartani a házasság intézményét, ahogyan a könyvebn megjelenített pároktól láttuk? Ilyen könnyű megcsalnia másikat? Nem bízhatok meg a társamban? Ha gyerekem lesz majd mindentől féltenem kell és nem lesz egy nyugodt pillanatom sem?

Kemény társadalom kritikát kapunk most is Kochtól, de tényleg minden szava igaz lenne?

Értékelés: 5/5 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"