Zhang Jiajia: Olyan átlagos embert szeretnék, mint te - Gyönyörű novellás kötet a keleti kultúra szépségeiről

A novella nem kifejezetten az olvasmányaim célközössége, általában csak prózát olvasok, verses kötetet. pedig a gimnázium utolsó éve óta nem vettem önként a kezembe. Néha jó egy kicsit a komfortzónánkon túl tekinteni. Zhang Jiajia könyve nemcsak műfaji tekintetben volt elütő az általában olvasott könyvektől, hanem kulturálisan, mentalitásban és értékrendben is.

Zhang Jiajia jelenleg 38 éves, de mégis olyan bölcsességgel és élettapasztalattal telien ír. Talán minden ázsiai ember ilyen, de az is lehet, hogy ő csak "durván jó író", ahogyan az egyik novellájának szereplője utal rá. A Kínai Nantungban él, de írásain keresztül vele együtt az olvasó is bejárhatja a hatalmas ország majdnem minden szegletét. Zhang nem kifejezetten saját magáról ír, de mindegyikben valamilyen módon benne van. Persze a kötetben olyan novellák is előfordulnak (jószerével), amik csak az íróról szólnak.

Megismerkedhetünk a családjával, a barátaival, magával Kínával és a keleti ember különleges gondolkodásmódjával. Engem személy szerint mindig magával ragad a nyugati és a keleti ember gondolkodásában lévő különbségek. A történetek által gyönyörűen megmutatakozik, a keleti emberek hozzáállása a halál kérdésköréhez, magához a problémamegoldáshoz. Míg mi lineárisan állunk hozzá a problémáinkhoz, ők, pedig szerteágazóan.


Először nem fogott meg a könyv, aztán már annyira magába szippantott a nyelvezete és a hangulata, a szép, igényesen elkészített fordításban élmény volt gyönyörködni. A történeteket figyelmesen olvasva valóban képet kapunk mély szeretetről, szenvedélyes szerelmekről, egész életen átívelő barátságokról, összetartásról és valós csalási kötelékekről. Akadnak vidám anekdotikus mesék, szomorúságot hozó történetek, de mindegyik annyira életszagú. 

Mindenkinek ajánlom, aki csak egy kicsit ki akar szakadni a nyugati kultúra savanyúságából, illetve tökéletes olvasmány a napi ingázóknak, hiszen egy egy metrózás alatt megszakítás nélkül tud elolvasni az ember egy-egy novellát. 
Hamarosan, pedig érkezik a könyv alapján készült film változat is.

Véleményem: 10/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"