Zadie Smith: NW - London igazi arcai



Már régóta kacérkodtam Zadie Smith regényeivel. Nem tudatos megfontolásból választottam tőle az NW címűt, ez volt az első műve, ami elérhető közelségbe került hozzám. Zadie Smith neve sokszor felmerül a modern, brit irodalom emlegetése során, illetve különösen érdekes fényt vet az angolokra, hogy Smith afrikai felmenőkkel rendelkezik, ezáltal pontosan és színesen tudja bemutatni a multikulti Angliát és annak sokszínű lakóközösségét. A regény London északi részén játszódik, a bevándorlók által lakott, csak NW-ként emlegetett városrészben. Négy fiatal felnőtt történetét követi végig, akik közül senki sem illik a hidegvérű angolok közé, mégsem lógnak az utcákon jelen lévő sokféle etnikum közül.



Az első részben megismerkedhetünk Leahval és az afrikai-francia származású fodrász férjével, Michellel. A fehér, Leah élete teljesen megrekedt. Férje szeretne tovább lépni, gyereket vállalni, családot alapítani. Leah élete nem halad semerre és nem is tudja melyik lenne a helyes irány számára.

Aztán megismerkedhetünk a jamaicai származású Felixel, akinek van már két gyereke, de a felesége elhagyta felelőtlen életvitele miatt. Szerelmesnek hiszi magát jelenlegi nője iránt, de az első adandó alkalommal megcsalja. Élete megrekedt.

Bemutatásra kerül Nathalie is, Leah legjobb barátnője. Keisha néven élte le élete első részét, majd Natheliere változtatta. Nathalie egészen ügyészi magasságokba tornázta fel magát a ranglétrán, ami fekete nőhöz képest kimagasló teljesítmény. Gyönyörű családot alapított olasz férjével, Frankkel és a két gyerekükkel. Azonban Nathalie szexuális kicsapongásai tönkre tenni látszik az idillikus családi életet.

Utolsóként kerül bemutatásra Nathan, aki a két lánnyal egy iskolába járt. Nathan a lecsúszás tipikus példája.

Először nagyon nem voltam megelégedve Zadie Smith stílusával, a történettel. Csapongónak találtam, nem találtam az elbeszélés értemét, aztán valahogy a történet egyharmadánál elkezdtek magukkal sodorni az események, érdekessé vált a történet. Egyszerűen írta le a sorsokat, az eseményeket, mégis érdekesen. Mind a négy szereplőt egy megrekedt élethelyzetben mutatta be. Talán azt akarta kifejezni, hogy a különböző népek leszármazottaiként milyen nehéz tovább lépni és valamit is elérni az életben. Nem volt rossz olvasmány, azonban azt hittem jobban összefutnak a szálak a végén, de valahogy a Felixel való kapcsolat kimaradt, illetve semmilyen komoly következtetés nem volt levonható, ami hiányérzettel töltött el.

Véleményem: 8/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"