A kedvenc Harry Potter részem ⧫ J.K. Rowling: Harry Potter és az Azkabani fogoly

Az idei évem egyik nagy fogadalma, hogy végig olvasom a Harry Potter sorozta mind a hét részét. Igazából pár éve már olvastam az első két részt, sőt a harmadikat is csak angolul. Úgyhogy ez a regény egy újra olvasás volt most. Mivel könyvben az első két rész nem tett rám nagy benyomást, meg sem fordult a fejemben, hogy azokat is újra elolvassam. Az Azkabani fogoly messze menően a kedvencem a filmek közül, valamint szerettem volna magyarul is elolvasni ezt a részt, hiszen a magyar fordítás valami zseniálisra sikeredett.

A Harry Potter könyvek kapcsán az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy nem lehet spoilerezni, mivel napjainkban mindenki ismeri a történteket innen vagy onnan. Persze más lenne a helyzet, ha akkor olvastam volna ezeket a könyveket, amikor megjelentek. 

Mindenkinek van kedvenc Harry Potter része a könyvek vagy a filmek közül. Nekem (eddig) az Azkabani fogoly, mivel ez a rész még nem annyira darkos és ijesztő, mint a későbbi részek, illetve itt ismerkedünk meg az egyik kedvenc szereplőmmel is, Sirius Blackkel. A Dursley család után igazán felemelő egy olyan szereplőről olvasni, aki nem csak gyűlölettel gondol szegény kis Harryre. Sirius személyében igazi családra lelt. 

Az újra olvasásoknál mindig sok olyan információra bukkanhat az olvasó, ami első olvasatra elkerülte a figyelmét. Különösen élveztem, hogy most magyarul olvashatom ezt a könyvet, hiszen a fordító igazáén remek munkát végzett, a rengeteg szóviccel és lehetetlen elnevezéssel. Sok utalás volt Sirius kilétére vonatkozóan, hogy milyen kapcsolatban áll Harryvel, a történetéről, amik fölött angolul könnyen elsiklottam. 
Ismét lenyűgözve vetettem bele magam, abba a világba, amit Rowling megteremtett nekünk. Hihetetlen, hogy mennyire vicces ez a könyv. A filmhez képest teljesen más a hangulata a regénynek, sokkal inkább a söntések helyességére hegyezi ki a hangsúlyt a felnőtté vállás rögös útján, különösen a veszélyekkel teli varázslóvilágban. Illetve ebben a részben sokkal nagyobb szerepet kap az iskolai élet, a Roxmortsi látogatások, a zökkenő mentesnek cseppet sem mondható barátságok. Illetve Harry rengeteg új tényt ismerhet meg szülei történetéből, a haláluk pontos részleteit több szempontból is elmesélve, valamint megismerkedhet szülei barátaival is. 

Egy szó, mint száz, a Harry Potter egy igazán remek történet, ami szórakoztató minden korosztály számára. Olvassátok, mert érdemes.

Véleményem: 8,5/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"