Történelmi regény ajánló II. ⧫ 10 könyv őszire

A tavalyi év abszolút sztár bejegyzése a Történelmi regények ajánlója volt, ezért arra gondoltam, hogy ezt folytatva újabb 10 történelmi regényt ajánlok nektek. Csalás azt állítani, hogy 10 könyvről lesz szó, mert összesen 14 cím kerül említésre, de ebben benne foglaltatik egy könyv sorozat, illetve egy szerzőtől két könyvet is ajánlok. Az ajánlóban helyet kapott két olyan regény, amit régebben (évekkel ezelőtt olvastam), mégis nagy hatást gyakoroltak rám. A többi azonban friss olvasmány, úgyhogy mindegyik regényhez van bővebb értékelés is.

Az őszi időszak amúgy tökéletes arra, hogy az ember ilyen típusú regényeket olvasson. Nem tudom miért, de ha ősz akkor én mindig történelmi regényeket olvasok a legszívesebben. De lássuk is az összeállításomat. 



Gillian Bagwell: A darling szajha
I.P.C. könyvek (Antikvár könyvként szerezhető be)


A darling szajha egy igazán felkavaró és megkapó történet Nell Gwynnről, aki II. Károly angol király legismertebb szeretője volt. A történet tizenhetedik századi London nyomornegyedeibe és fényűző palotáiba kalauzolja el az olvasókat. Nellben egy hihetetlen egyéniséget ismerhetünk meg, akinek szajha létére hatalmas szíve és önérzete volt, egy olyan lányt láthatunk, aki szerelemmel szerette a királyt és mindent megtett érte. A kor varázslatos egyénisége és ünnepelt sztárja volt, miután színésznőként debütált. Egy olyan lány élet útját mutatja be az írónő nagyon hitelesen, aki London nyomornegyedében látta meg a napvilágot, de képes volt a lehető legmagasabbra törni. Részletesebben a könyvről IDE kattintva olvashattok.


Pai Kit Fai: Gyömbérmező
I.P.C. Könyvek (Antikvár könyvként szerezhető be)


Különösen szeretem azokat a könyveket, amelyek megrajzolják a keleti kultúra körvonalait a nyugati ember szeme előtt. Pai Kit Fai könyve nemcsak a kínai kultúrába vezeti be az olvasót, hanem egy három generáción átívelő család nehéz, hányatott sorsú életét követhetjük végig, bemutatva a nehéz női sorsokat. A szerző érdekes történelmi korokon repíti keresztül az olvasókat, a lótuszpapucsot viselő Paj Ling sorsától kezdve, a selyemfarmon dolgozó lánya, Li-Sia életén keresztül egészen az ópiumbarlangból kimentett Szju Szing történetéig. A három nő, a három generáció története összefonódik és a legtökéletesebb egészet adja ki. A regényről részletesebben IDE kattinva olvashattok. 

Jessie Burton: A babaház úrnője; Múzsa

Libri Kiadó

Jessie Burtontől rögtön két könyvet szeretnék megemlíteni, A babaház úrnőjét és a Múzsát. Az írónő a színészi pályáról váltott az írásra és milyen jól tette, hiszen regényei osztatlan sikereket érnek el mindenütt. Ráadásul nemrég adta ki harmadik felnőtt regényét The confession címen. Remélem minél hamarabb olvashatják a magyar rajongók is :)
Az írónő A babaház úrnőjében a 17. századi Amszterdam varázslatos világába repíti az olvasót. Főszereplőnk a szinte még gyereklány, Petronella Oortman hozzámegy feleségül a nála kétszer annyi idős, sikeres kereskedőhöz, Johannes Brandthoz. Új otthonába költözve szembesülnie kell a ténnyel, hogy Johannes házának már van egy úrnője, a húga, Marin. De a titkok és a rejtélyek még csak most kezdődnek.
A babaház úrnőjének a sikere annyira ledöbbentette az írónőt, aki nem tudott mit kezdeni a hirtelen rá szakadó hírnévvel, hogy mély depresszióba esett, amiből szintén az írás rángatta ki, méghozzá a Múzsa című kötet. A regény két idő síkon fut. Az 1936-os Spanyol polgárháború idején megismerkedhetünk a zsidó származású Olivvel, aki műkereskedő apja előtt titokban tartja festői ambícióit, valamint 1967 Londonjában találkozhatunk a színesbőrű Odelle-el, aki egy galériában dolgozik. De hogy hogyan fog összefonódni ez a két látszólag teljesen más felé tartó történet szál azt derítsétek ki magatok ;)


Jordi Llobregat: Vesalius titka

Agave Könyvek 


A Vesalius titka a szerző első regénye, amely hatalmas sikert és elismerést hozott a számára. Az író a 19. századi Barcelonába repíti az olvasót, abba a korba, amikor a ma ismert orvosi beavatkozások és sebészeti módszerek még gyerekcipőben jártak. A történet három főszereplő szemszögéből bontakozik ki, akik a nyomára akarnak bukkani annak a brutális gyilkosnak, aki megcsonkított lányok holttestét hagyja szanaszét a városban. Roppant csavaros és idegtépően jó thriller. A regényről bővebben IDE kattintva olvashattok.



Elena Ferrante: Nápolyi regények 
1. Briliáns barátnőm
2. Az új név története
3. Aki megszökik és aki marad
4. Az elveszett gyerek története (Tervezett megjelenés: október 17.)
Park Kiadó


Elena Ferrantéról ódákat tudnék zengeni. A Nápolyi regények sorozata egyszerűen fantasztikus. Két lány egész életen tartó barátságának történetét meséli el, hihetelne mélységekbe ereszkedve. Lila és Elena olyanok akár a tűz és a jég, mégsem tudnak meglenni egymás nélkül, de együtt sem bírják sokáig. Kora gyermekkoruktól kezdve figyelhetjük a lányokat, az '50-es évek szegény Nápolyi gettójából kiindulva. Igazán izgalmas és felkavaró regények, nem lehet letenni őket. Szerencsére nem kell már sokat várnunk a tetralógia befejező részére ;)


Emma Cline: A lányok
Libri Kiadó 

Valamiért nagyon érdekelnek a sorozatgyilkosok és a szekták, Emma Cline pedig pontosan ebbe a világba kalauzolja el az olvasókat. Általa betekintést nyerhetünk egy a Manson családhoz nagyon hasonló, de fiktív szekta működésébe és mindennapjaiba. Ez egy borzongatóan jó regény volt, ami meghozta Emma Cline-nak azt a hírnevet, amit megérdemelt, hiszen a regény kézirata 2 milló dollárért kelt. el. Bővebben a regényről IDE kattintva olvashattok. 

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Európa Kiadó 


A Lelkek labirintusa volt az első Zafón könyvem (ez a szám azóta sem növekedett sajnos), ami azért is furcsa egy kicsit, mert ez a kötetet az Elfeledett Könyvek Temetője sorozat lezáró része. Ez a tény egyáltalán nem tántorított el az olvasástól, nem volt hiány érzetem arra vonatkozóan, amiért nem olvastam az előző regényeket, hiszen Zafón egy olyan zseni, akinek a könyveit nem kell sorrendben olvasni, hiszen különálló regényként is megállják a helyüket. Ez a történet is Barcelona utcáira visz, méghozzá az 1950-es évekbe, ahol főszereplőnk Alicia egy rejtélyes és izgalmas nyomozásba kezd. A regényről bővebben ITT olvashattok. 

Caleb Carr: A halál angyala
Agave Könyvek 


Caleb Carr regénye 25 évvel ezelőtt jelent meg először, de igazán nagy port a tavalyi évben kavart, mivel az HBO sorozatot készített a regényből. A sorozat persze jót tett a könyv kiadásnak is, hiszen a gyönyörű filmes borítós változatot vitték, mint a cukrot. A lapokon egy brutális sorozatgyilkos körvonalai rajzolódnak ki, a 20. századi New Yorkban. Abban az időben, amikor mind a pszichológia, mind pedig a kriminológia igencsak gyerek cipőben járt még. A nyomozást az a Teddy Roosevelt vezeti, aki később az Egyesült Államok elnöki székébe ült. Teddy felkérte a magyar származású Laszló Kreizlert a kor kimagaslóan tehetséges pszichológusát, hogy kezdetleges profilozással derítse ki, ki állhat a borzalmas bűntettek mögött, minek következtében fiú prostituáltak hullái lepik el a várost. Iszonyatosan érdekes és borzongató mind a regény mind pedig a sorozat. Mindenképpen nézzétek meg a sorozatot is, amit Budapesten forgattak. 
A regényről bővebben ITT olvashattok, a sorozatról, pedig ITT olvashattok. 

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock
21. Század Kiadó


Imogen Hermes Gowar könyve volt a tavalyi évem legjobban várt megjelenése. Oké oké ebbe nagyon erősen beletartozott az is, hogy a borító csodálatos. A regény a viktoriánus Angliában játszódik, a kereskedők és a kurtizánok idejében. Főszereplőnk, a megözvegyült Jonah Hancock egyik hajós kapitánya hajó és rakomány nélkül érkezik haza egyik útjáról, mindössze egy hableány földi maradványait hozza el a kereskedőnek. Jonah először éktelen haragra gerjed, de aztán meglátja benne az üzleti lehetőséget és hatalmas vagyon hajt fel magának a sellő által. A sellő nemcsak a pénzt csalogatja hozzá, hanem segít kibontakoztatni a szerelmet közte és a kor híres kurtizánja, Angelica között. Érdekes mitikus hangvételű regény, bővebben IDE kattintva olvashattok róla. 

Katherine Arden: A medve és a csalogány
Alexandra Kiadó


Katherine Arden regénye gy kicsit kilóg a sorból, hiszen ez egy ifjúsági fantasy, ami a 14. századi orosz vidéken játszódik. Vászja egy nagyon különleges lány, aki képes nemcsak látni a régi korok házi szellemeit, hanem kommunikálni is tud velük. Hogyha Vászja néhány évtizeddel saját kora előtt élt volna képessége megbecsülésre talál, de saját korában, amikor a kereszténység agresszív módszerekkel akarja elnyomni a szláv folklór vallási elemeit bolondnak tartják. Varázslatos, letehetetlen regény, az egyszerű 14. századi emberek életétől kezdve lassan bontakoztatja ki a fantasy elemeit. A regény folytatása, A lány a toronyban már kapható a könyvesboltokban ;) 
A medve és a csalogányról IDE kattintva olvashattok bővebben. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"