Egy család kontinensen átívelő története ⧫ Georgia Hunter: A szabadság illata

Mit tennél, ha majdnem egy egész évtizeden át nem kapnál hírt a családodról? A gyötrő aggodalom mellett, pedig folyamatosan mardosna a bűntudat, amiért neked sikerült elmenekülnöd a háború sújtotta Európából, új életet kezdve egy távoli, de annál nagyobb biztonságot jelentő kontinensen. Történetünk főszereplője, Addy Kurc pontosan ebben a helyzetben van. Családja jó nevű, lengyel, zsidó család, akik a II. világháború kitörésekor, Addy kivételével szülő hazájukban tartózkodnak és próbálnak túlélni. Addy abban az időben tanulmányai, majd munkája révén már évek óta Franciaországban él. Ebből kifolyólag szerencsésebb helyzetben volt 1939-ben, mint a család többi tagja, hiszen itt a zsidó törvényeket csak később kezdték el alkalmazni.



A regény a Kurc család igaz történetét meséli el, három generáción és számos kontinensen átívelve. Nechuma és Sol öt felnőtt gyermekkel, egy leány unokával, jól menő vállalkozással és gyönyörű, belvárosi családi otthonnal büszkélkedhetnek. Az írónő váltott szemszögön át beszéli el az eseményeket, megszólaltatva a család minden tagját. A háború kiszámíthatatlan sodrása szétszakította a családtagokat, de a házastársak és a szűkebb értelemben vett családok szerencsére együtt tudtak maradni. A legidősebb testvér Genek és Herta megjárták a Szibériai gulágokat; Mila elsodródott a férjétől, Selimtől; Addyről azt sem tudják életben van-e; Jakob és Bella viszonylag sikeresen vették az eléjük gördülő akadályokat; a legkisebb testvér Halina és a férje Adam vált a család védelmezőjévé. Érdekes medfigyelni, hogy a család szerkezete, hogyan alakul át ezekben a vészterhes időszakban: a szülők már nem tudják betölteni a védelmező szerepet, mivel az idősebb testvérekről nem sokat lehet tudni, a legfiatalabb gyerek, Halina vállalja magára a szülők és a többi testvér védelmezését is.
A könyv szerkezete is rásegített a történet sodrására, mivel felváltva olvashatjuk az egyes család tagok történetét. Mindig izgatottan lapoz az ember a következő oldalra, soha nem tudva előre, hogy éppen kinek a történetével folytatódik a regény. Egy nagyon jó megoldás: - , amit még soha nem láttam történelmi regényeknél, pedig nagyon hasznos - minden olyan nagyobb részegységet, amik időben összetartoztak, rövid történelmi összefoglalás tagolta, amiben képet kaphattunk a főbb eseményekről.  A történetek tökéletesen váltogatták egymást, hiszen egy-egy borúsabb vagy szívhezszólóbb eseményt egy-egy vidámabb, néha viccesebb történet követte. Soha nem volt unalmas, hiszen viszonylag nagyobb lélegzetvételű szünetek voltak, mire az írónő visszatért egy-egy család történetéhez.
A szabadság illata egy lehengerlő igaz történet, melyben egy öt gyermekes zsidócsalád, kisgyermekekkel, házastársakkal és unokatestvérekkel együtt mindenestül megmenekül. Szülővárosukból, a lengyelországi Radomból a 30 000-es zsidó lakosságból mindösszesen 300 zsidó maradt életben,. Ebben a 300-ban az egész Kurc család bele tartozik. Egy hihetetlen történetet olvashatunk ezeken az oldalakon, ami sok helyen szomorú és morbid, mint maga a valóság, de mindent átjár a szeretet, az odaadás és az összetartozás érzete. Minden egyes mondaton érződik, hogy a szerző ezer szállal kötődik a történethez, de ez nem is lehetne másként, hiszen ez a családja története, az életben maradásuk és a küzdelmeik elbeszélése.
Sokat olvasok a témában, ezért kicsit vonakodva kezdtem neki a regény olvasásának. Nem gondoltam volna, hogy bármi újat tud adni a holokauszt és a II. világháború témájában, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ez a könyv szerencsére nem az a tipikus holokauszt regény, ami a haláltáborok borzalmait taglalja, hanem egy olyan történet, ami a szétszakadt, többszörösen megnyomorított lengyel lakosság szemszögéből mutatja be a háborút. Megdöbbentően kevés könyv van a háború egyik legfontosabb részéről, Lengyelországról és az ottani eseményekről, összehasonlítva a holokauszt irodalommal, ami nagy részben a haláltáborokra és a gettókra korlátozódik. Ez egy tökéletes történelmi regény egy félelmekkel teli korból, bátor és hétköznapii hősökről. Szívem szerint minden középiskolásnak a kezébe nyomnám, hiszen ennél jobban egyik történelem könyv sem tudja átadni a világháború borzalmait, Hitler és Sztálin soha szűnni nem akaró rémuralmát. Ez egy olyan könyv, aminek az elolvasása után ébred fel csak igazán a vágy a történelem mélyebb megismerésére.

Vélemény: 5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"