Julie Heiland: Diana, a szívek királynője

A brit királyi család egy újabb aranykorát éli napjainkban, népszerűségük töretlen, aktualitásuk és a popkultúrában elfoglalt helyük is vitathatatlan. Népszerűségükben hatalmas szerepe van a Netflixen futó, életrajzi sorozatnak, A koronának. Nálam abszolút a sorozat hozta magával a királyi család iránti rajongást. Korábban is érdeklődtem irántuk, de korántsem annyira, mint most. Először a sorozat, majd több könyv következett, melyek által megismerkedtem az életükkel, botrányaikkal, örömükkel és bánatukkal, az események történelmi lekövetésével együtt. A királyi család életének talán egyik legdrámaibb időszaka volt (persze, ha nem számítjuk a Margit hercegnő körüli botrányokat) Károly herceg és Lady Diana elhidegülő, megcsalásokkal tarkított és válással végződő házassága. Életében egyáltalán nem foglalkoztatott a nép hercegnéje, mivel mindössze négy éves voltam, amikor bekövetkezett tragikus halála. Manapság egyre jobban érdeklődöm az élete, a Károllyal való házassága és a munkássága iránt. Julie Heiland könyve pedig igazán korrekt jellemzést adott a hercegnőről. Azok számára is ideális olvasmány, akik semmit sem tudnak róla. 

A Spencerek mindig is közel voltak a királyi családhoz, hiszen Diana nagymamája volt az anyakirályné komornája. A nagymama befolyásának köszönhetően a család valamelyest olyan szellemben nevelte fel a lányait, hogy hátha egyikük lesz Anglia jövendőbeli királynéja. Arra azonban senki sem számított, hogy Károly kiszemeltje éppen a legfiatalabb Spencer lány lesz. Diana nagyon fiatal volt, amikor találkoztak, semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett a szerelem és a férfiak terén. Lehet őt is hibáztatni, amiért belement ebbe a házasságba a herceggel, hiszen az elején lehetett látni, hogy nem lesz működőképes a dolog. De őszintén szólva ki ne vágyott volna abban az időben erre a valóra vált tündérmesére. Károly volt Anglia, sőt talán az egész világ legkeresettebb agglegénye, a pompa és a tisztelet, ami körbe vette a királyi család tagjait pedig igazán magáért beszélt. 

Károly és Diana kapcsolata nem indult szokványosan, hiszen a pár sem az udvarlási szakaszban, sem az eljegyzést és az esküvőt követően nem töltött együtt annyi időt, hogy igazán megismerhessék egymást és elkezdjenek párként funkcionálni. Diana persze naiv volt és azt gondoltam hogy az esküvő után minden megváltozik: Károly több időt tölt vele, felhagy a Camillával folytatott viszonyával és igazi családként fognak együtt élni. De persze semmi sem az elképzelése szerint alakult. A gyerekeiket Diana egyedül nevelte, a házasságukban mindig is hárman voltak, a királyi család és a protokoll sem segített, hogy rendezni tudják a kettejük közti viharos viszonyt. 

A regény tökéletesen bemutatja kettejük egyre jobban elmérgesedő kapcsolatát, betekintést nyújt a királyi család életébe, a mindennapjaikat átszövő protokollba és a hercegnőt kísérő bulimiás epizódokba. Gyorsan pörögtek az oldalak, annak ellenére is nagyon hamar a végére lehetett érni, hogy egy majdnem hatszáz oldalas könyvről van szó. Sokszor olyan érzésem volt olvasás közben, hogy a sorozat képkockái pörögnek az oldalakon. Julie Heiland nagyon jól ír, de meg kell hagyni, hogy kicsit megszépítette a Diana képet. Hiszen élete vége felé Diana híres volt a viszonyairól, míg a regényben egyetlen férfit emleget, akivel igazi szerelmi kapcsolata volt. Hiányoltam, hogy a regény csak a válásig követi az eseményeket, a haláli előtti utolsó évről nincsen szó, pedig engem az az időszak érdekelt volna a legjobban, illetve arra is kíváncsi lettem volna, hogyan írja le annak a bizonyos, tragikus kimenetelű autó balesetnek az estéjét. Ettől függetlenül igazán nagyszerű regény volt, csak ajánlani tudom. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"