A 18. század bűnös bugyrai - Jordi Llobregat: Vesalius titka

Nem vagyok nagy krimi rajongó, de egyre jobban kezdem élvezni a műfajt a maga csavaros gondolatmenetivel és éles fordulataival. Jordi Llobregat, pedig egy igazi krimi zseni. Habár ez az író első regénye, egyáltalán nem tűnik fel tapasztalatlansága, mert mesterien bánik a tollal és nagyszerű érzéke van a szálak összekuszálásához, hogy aztán egy mozdulattal behúzza az olvasót a csőbe. Ez a könyv a történelmi regény és a vérfagyasztó krimi ideális keveréke.


Egy halálesettel kezdődik csak el igazán a történet, amely összehozza a három főszereplőt. Daniel Amat az Oxfordi Egyetem professzora hazaérkezik Barcelonába az apja temetésére, amiről egy rejtélyes táviratból értesül. Bernat Fleixa a lecsúszott, hírhajhász újságíró, aki rávilágít a Barcelonában már régóta tartó rejtélyes gyilkossági ügyekre, amit a rendőrség el akar tusolni. És Pau Gilbert a tehetséges orvostan hallgató, aki Amat doktor segéde volt a halála előtt.

Ők hárman különös szövetséget kötnek az igazi gyilkos felkutatása érdekében. Danielt a bűntudata hajtja, ugyanis amikor hét évvel egy borzasztó szerencsétlenség következtében leégett az Amat rezidencia, életét vesztette az öccse és a menyasszonya. Most, hogy visszatért szülő városába nem akarja ismét cserben hagyni az apját, amikor bizonyossá vált, hogy nem baleset áldozata lett.

Fleixa csak lecsúszott karrierjét akarja megmenteni ám végzetesen belebonyolódik az ügybe. Először ketten kezdenek neki a nyomozásnak, amely sokkal többrétűbb, mint azt először gondolták. A meggyilkolt lányok hullái ugyanis borzalmas állapotban kerülnek elő, megcsonkítva, harapásoktól tele, minek következtében Barcelona babonás népe egy régi átoknak, a Fekete Kutyának tulajdonítja a dolgot. A kutatás olyan irányt vett, hogy már orvosi szaktudásra volt szükségük a továbblépéshez. Itt jön a képbe a fiatal orvostan hallgató.


Pau személye talán a legérdekesebb, rengeteg titkot rejt, roppantul ambiciózus és intelligens. Pau és Daniel eszének köszönhetően találnak rá a híres anatómus, Vesalius nem létezőnek hitt nyolcadik könyvére, ami a megoldáshoz vezeti őket.

Rengeteg dráma és nem várt fordulatok, kicsorduló szerelmes érzelmek. A végén már olyan izgalmassá válik a regény, hogy azt sem tudtam hova kapjam a fejemet. Nálam ilyen egy öt pontos alkotás.

Értékelés: 5/5 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"