Michael Chabbon: Ragyog a hold - Hazugságok hálójában


Nagy szépirodalom rajongó vagyok, azonban az utóbbi időben némiképpen hanyagoltam a műfajt. Emiatt különösen jól esett a Ragyog a hold, a maga nyers szépségével. Egy memoárról van szó, amit az író unoka foglal regényes keretek közé a nagyapja halála előtti elbeszélése alapján. Egymás után felsorakoztatott történetek, morzsák egy szenvedésekkel teli életből, keresztül a hosszú huszadik századon. Sokat ugrál időben és térben, pontosan reprodukálva az emberi gondolkodás mibenlétét, hiszen gondolataink fonala nem lineáris, hanem cikázó, csapongó, vissza-vissza térő. Emiatt sokszor vesztettem el a fonalat és gabalyodtam bele a történet kusza kontinenseken átívelő szálaiba. Egyszer a haldoklás pillanataiba kapunk bepillantást, aztán a főszereplő első találkozását láthatjuk egy furcsa női szerzettel, aztán már háború van és a pajta ajában kuporog a szalmán, majd erőszakos cselekedet miatt ül börtönben.

Ehhez hasonló témájú műveket olvasva lépten nyomon meg kell állapítanom, hogy a szüleink és nagyszüleink sokkal menőbbek, mint azt valaha is gondolnánk. Sokkal több érdekességet tudnak mesélni, több vagány tettet felmutatni, mint amit majd mi fogunk tudni átadni gyermekeinknek, unokáinknak. Alapjában véve a modern kor embere, beleértve generációnkat sokkal puhányabb, mint a 20-as évek félelmetes gengszterei, a háborút megjáró katonák és a swinger korszak bátor női élharcosai. Tökösebbek voltak nálunk, ők még igazán tudtak élni.

Alger Hiss kemény legény a javából. Neve mindössze az első oldalon hangzik el, végig nagyapámként van megnevezve. A családi kapcsolatok bonyolultságának közepette kiderül, hogy nem is a vérszerinti nagyapja, hanem a nagyanyja férje, de ez a családi szeretet szempontjából mit sem számít. Nagyapja élete végzetesen megpecsételődött, amikor meglátta a feleségét egy összejövetelen. Szenvedélyes szerelmük végig kísérte egész életét, még a nő halála utáni évtizedekben sem tudott szabadulni az iránta érzett lángoló szerelemtől. Sok mindent éltek át együtt, hiszen a nőt idegileg tönkre tette a háború, ami őrülettel töltötte meg mindennapi életüket. Irigylésre méltó ez a roppant erős kapcsolat két ember között, amely átível egy fél évszázadon.

A túlfűtött szerelmi szál mellett a regény bővelkedik rengeteg történelmi résszel és érdekességgel a rakétakutatás világából. Iszonyatosan összetett mű, amit nem lehet egy ültő helyben végig olvasni, annak ellenére, hogy stílusában gördülékeny és könnyed. Darabossága miatt (és mert ostoba módodn utazás közben is ezt olvastam nem csak otthon nyugodt körülmények között) két hét alatt sikerült a végére érnem.

Ez a mű egy nagy hazugság katyvasz,a minek minden szava igaz. Minden bele van foglalava, ami egy emberi életben csak helyet kaphat.

Véleményem: 5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"