A szomorú, eltitkolt valóság - Szamer: Rakka naplók - Szökés az Iszlám Államból

Ezzel a vékonyka könyvvel a 21. század kiadó ismét egy olyan űrt töltött be, amiről alig tudunk valamit. A történet felkavaró, tele érzelemmel és a rezsim alól menekülni vágyók félelmével. A kötet kidolgozása gyönyörű, szinte már művészi, mivel nemcsak a Szamer által írt naplórészleteket tartalmazza, hanem rajzokkal teletűzdelt, ami bemutatja a város sivár állapotát. Azokat az állapotokat, amiket az ISIS bőszen megpróbál eltitkolni a külvilág elől. Párhuzamot is vonhatnánk az Észak-Koreai diktatúra és az Iszlám Állam között.

Egy kis történelmi háttérinformáció, azoknak, akik hozzám hasonlóan a könyv kézhezvétele előtt nem sokat foglalkozott a Szíriában uralkodó állapotokkal. Rakkát az ISIS foglalata el és tette fővárosává a 2011-es szíriai polgárháború alatt. Az ISIS 2014-ben lerövidítette a nevét IS-re (Islamic State), azaz Iszlám Államra. A helyiek köztudatában csak Daeshként él, az IS-hez hasonló arab betűsző, természetesen Szamer is így emlegeti a csoportot.

Szamerről még kevesebbet tudunk, mint a Rakkában uralkodó borzalmas állapotokról. Mivel az IS területein bárminemű kapcsolatfelvétel a nyugati médiával fővesztéssel jár. Nagy elővigyázatossággal kellett eljárni, hogy a szerző biztonságban maradhasson. A 24 éves szír fiatalember álnéven írta meg a naplókat, amelyeket egy biztonságos vonalon keresztül juttattak el kódolt üzenetek formájában egy harmadik országba, ahonnan a BBC-hez került. Pontosan ezek okokból kifolyólag néhány részlet, illetve név is eltorzítva szerepel. Szamer hatalmas bátorságot tanúsítva, a lehetetlent elérve kijuttatta az információkat a szabad világba.

A fiatalember beszámol a rezsim alatti egyre nyomorúságosabb életéről. A kizsákmányolásokról, szeretett vallásuk gyalázatos felhasználásáról, az agymosásokról, amiket főleg a fiatal gyereken hajtanak végre, a lépten nyomon történő kivégzésekről, halálra kövezésekről, amit a Daesh gondossága nyomán mindenki végig néz, kivétel nincs különben te leszel a következő. Egy olyan félelmetes világot tár fel, amiben emberek napjaikat tengetik azon imádkozva, bárcsak hallottak lennének mind. Alig van élelem és ami csúran cseppen megfizethetetlen áron van, mivel a Daesh minden cikkre hatalmas adókat ró ki. Az emberek félnek kilépni az utcára. Hiába tartják be a Daesh által felállított szabályokat, ha nem tudnak belekötni semmibe újakat alkotnak, hogy büntetést róhassanak ki az emberekre. Mindent átitat a félelem és a rezsim előtt való meghunyászkodás. De mit tehetnének? Amikor nyilvános kivégzések formájában demonstrálják mi történik azokkal akik ellen szegül. A tetemeket, pedig ott hagyják rohadni az utcákon emlékeztetőül.

Sötét kor ez. Emberek ébredjetek.

Értékelés : 5/5


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"