Gyönyörű nő a gengsztererek között - Renée Rasen: Babaarc

A '20-as évek gengszter világa az egyik kedvenc történelmi korszakom. Imádom azt a varázslatos atmoszférát, ami körüllengi ezt a roppant veszélyes világot. A vad, erős és nyers férfiakat és a látszólag gyenge és törékny babaarcú nőket, akik sok helyzetben keményebbek a férfiaknál.

Történetünk középpontjában egy gyönyörű zsidó lány, szinte még kislány, Vera áll. Vera a múltja elől menekül a gengszerek karjai közé. Édesapját elragadta a Fekete Kéz, amikor Vera mindössze 4 éves volt. Fiatal édesanyja vette át férje vállalkozását, az Abaramowitz Húsüzemet.Vera nagyon szégyelte a vágóhidat, azt a küzdelmes, keserű életet, amit az édesanyja tudott biztosítani neki. Többre vágyott, mást akart az életben, valaki akart lenni, divatos ruhákban szeretett volna hordani, gyémánt ékszreket viselni, kényelmes otthonban éni egy erős, bátor férfi oldalán.

A 18 éves Vera Abramowitz gépírónőként dolgozik, de a fizetése nem tudja fedezni a kiadásait, ezért másodállást vállal. Munka közben találkozik a sármos Shep Greenel, az éjszakai klub tulajdonossal. De nemcsak a jóképű Sheppel randizik, hanem a szélhámos szerencsejátékos Tony Liollival is. Vera a tűzzel játszik, a két férfi ugyanis két rivális banda tagja és szépen lassan Verában is tudatosul, hogy mind a ketten kőkemény, vérszomjas gengszeterek, akik szesz csempészetből élnek és elteszik láb alól, azokat, akik az útjukban állnak.

A lány választás elé kerül, azonban nem tud döntét hozni, hiszen Tony szenvedélyes szerető, míg Shep karjaiban biztonságban érezheti magát. Végül a sors hozza meg a döntést számára. Igazi gengszter feleség válik belőle, férje oldalán, aki a banda egyik kulcsfigurája. A szesztilalom előre haladtával a bandák egyre gyakrabban csapnak össze, sok megtorló gyilkosság történik, a férfiak azon kapják magukat, hogy szépen lassan, mindenkit megöl a rivális banda, akik fontosak voltak nekik. Vera viszonya a két férfival egész életükön át húzódik. Ez iránt a gyönyörű nő iránt érzett szerelmük mind a két gengsztert a vesztébe sodorja.

Vera is megmutatja, hogy nem az az egyszerű és lágy nő, akinek hiszek. Keményen odateszi magát, amikor kell és ugyanolyan jól helyt áll ebben a férfiak uralta világban, mint a legkeményebb gengszterek.

A regény nagyon hangulatos, minden egyes sora hűen visszaadja a kor szellemiségét. Ki nem esik a szájukból a cigaretta, vágni lehet a füstöt minden felé, alkohol folyik a csapból is, szex és bujaság fűti a csehókat.

Vélemény: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"