Lionel Shriver: A Mandible család 2029-2047 - A gazdagok sincsenek biztonságban, ha beüt a krach

A Mandible család ismét egy utopisztikus olvasmány, története röpke 10 év múlva kezdődik. 2020-hoz közeledve az utópisztikus regények írói egyre távolabbi jövőképeket fesetenek az olvasók elé. Érdekes módon Lionel Shriver a közeli 2029-et jelölte meg kezdő dátum gyanánt, egy olyan problémát felvetve, ami ténylegesen bekövetkezhet a közel jövőben, amennyiben a világ vezetői nem fordítnak több figyelmet rá.

A történet a következő évtized Amerikájában játszódik, abban az időben, amikor az adósságspirál, amibe az ország beletekerte magát már tarthatalan, senki nem hitelez a lehetőségek hazájának, aminek egyenes következménye a dollár olyan mértékű elértéktelenedése, hogy végül ki is vonják a forgalomból. Az események középpontjában a kőgazdag Mandible család 4 generációja áll. Bár nagy családi vagyonnal rendelkeznek az egy kézben, a 98 éves pátriárka, Douglas Mandibel kezében összpontosul. A rokonok nem mondják ki konkrétan, de mindannyian csak arra várnak, hogy a részük az örökségből rájuk szálljon. Annak ellenére, hogy nagy a vagyonuk a család tagjai mégis legjobb esetben csak tehetősek, de inkább szegények.

Douglas gyermekei Carter és Enola, mind a ketten már a 70-es éveikben járnak történetünk elején. Carter már csak az örökségére vár, amikor beüt a krach és dollár szépen lassan kivonul a forgalomból. Douglas millió elpárolognak, aminek hatására kilakoltattják őket az öreget otthonából, ahol megháborodott második feleségével, Luellával élt. Mivel Enola Franciaországban él, Carternek muszáj befogadnia idős szüleit. A Mandible-ök harmadik generációja, Jared, Florence és Avery is szépen lassan csúsznak le. Hármójuk közül mindig is Avery volt a szerencsés, a tehetős, most, pedig kénytelen volt beköltözni Florence házának dohos alagsorába, munkanélküli féréjval és három gyerekével, miután kényteléen voltak eladni a hézat, aminek nem tudták fizetni a jelzálogát. Florence a család szamaritánusa nemcsak Avery családját kénytelen befogadni, hanem a haza térő Nollie nénikéjét, helyet szorítva egy volt albérlőnek is, aki már nem tudja fizetni a bérleti díjat, illetve szüleinek és nagyszüleinek is, akik egy nem várt fordulat következtében elveszítették a házukat. A nehézségek halmozódnak, a rengeteg ember együttéléséből, a pénz rohamos elértéktelenedséből adódóan, valamint, hogy Florence-en és a nyugdíjas korúeakon kívül senkinek sincsen bevételi forrása.

Az előttük álló nehéz helyzeteket Florence koravén kamasz fia, Willing előrelátása képes a legjobban áthidalni. Hihetetlen a gyerek érzéke a közgazdaságtanhoz és persze a túlélésre. Ösztöneinek és eszének hála sikeresen kormányozza a családot az ingoványos pénzügyi helyzetben.

Összességében nem volt rossz olvasmány, számomra néhol túl sok volt a közgazdasági szakkifejezés és a helyzettel kapcsolatos okfejtés. Ezért az elején lassabban ment a dolog, azonban, miután átjutottam a sok gazdasági maszlagon már nagyon könnyen ment.

Vélemyényem: 7/ 10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"