Bill Burnett&Dave Evens: Tervezd meg az életed - Sajátísd el a formatervezői gondolkodást

Jobbá tudjuk-e tenni életünket, pusztán a gondolataink megregulázásával? Meg tudjuk-e tervezni valójában az életünkte? Kell-e terveket, pótterveket és modelleket készíetnünk az életünkre vonatkozóan? Ez által elérhetjük a tényleges és totális boldogságot?

Ezekre és más hasonlóan fontos kérésédekre keresi a választ a Stanford Egyetem két professzora, illetve mutatnak meg hasznos, jól működő technikát a kívánt cél elérése érdekében. Hiszen életünket pontosan úgy kellene megtervezni, mint a hétvégi nagybevásárlást, tekintetbe véve a hatékonyságot és a gyorsaságot, hogy minél előbb a Tv előtt ülhessünk, családi körben, egy hűsítő iatllal a kezükben a kimerítő bevásárló túra után. Az írópáros arra hívja fel a figyelmet, hogy pont az életünk tervezésébe kellene több időt és energiát beleölnünk, ahelyett, hogy a begyöpösödött elvárások menték élnénk, lesz, mai lesz alapon. A könyv olvasása közben sok mindent kellett átgondolnom. Elkezdtem a gyakorlatokat is csinálgatni, de mivel sok naplóírásból és tervezgetésből áll már nem akartam húzni az időt ez értékeléssel. 

Nagyon megfogott már a könyv első fejezete. Hozzám hasonló embereket, sorsokat muattak be. Volt szó egy lányról, aki geológiából kapott diplomát, de mire a végére ért már nem szerette annyira a kövaket, mint a képzés elején, kutyasétáltatásból tartotta el magát és a szüleivel élt. A másik bemuatott nő, pedig mindent tervszerűen csinált: jó egyetemre járt, elismert ügyvédként dolgozott, mégsem volt boldog. Régebben mindig azt hittem, hogy a karrierrel kapcsolatos választásunknak annyira stabilnak és jónak kell lennie, hogy annak ki kell tartania egy életre. De mióta dolgozom és magamat tartom el, rá kellett jönnöm, hogy ez nem ilyen egyszerű és nem egyetlen jól meghozott döntésből áll, hanem megfelelő döntések sorozatából tevődik össze a megfelelő útra való rátalálás. A könyv is erre világít rá, hogy nem hagyjuk elkushadni az álaminkat, hanem probáljuk meg egy konstruktív megoldást kidolgozni, aminek a segítségével a megfelelő mederbe terelhetjük az életünket. 

Nálam jelenleg még tesztelés alatt állnak a benne leírt technikák és gyakorlatok. Számomra az is segít, ha le vannak írva a dolgok, és mióta a könyvben leírtakat megprobálom alkalmazni határozottan tapasztalom a pozitív irányú változásokat, főleg a munkahelyemen és annak hatására a magánéletben is. Remélem jó úton haladon afelé, hogy a gondolkodásomat alakítsam át és nem megoldhatatlan problémaként tekintsek bizonyos dolgokra, hanem megoldásra váró feladatként. Remek kis könyv, minden embernek, aki önfejlődése során törekszik a tökéletességre. 

Véleményem: 9/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"