Juhász Gergely: Ütközés - Egy esemény, ami mindent megváltoztat

A rádiós műsorvezetőként ismert Juhász Gergely, sok hírességhez hasonlóan írásra adta a fejét, első regénye, az Ütközés tavaly jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában. Első könyves írótól nem is rossz, hiszen a történet csavaros és forduatos. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy kiadták volna a könyvet, ha Juhász Gergely nevét nem ismerte volna az egész ország és a kézirat úgy landol a főszerkesztő asztalán, hogy akkor hallottak először a szerzőről. Mégegyszer hangsúlyozom, hogy első könyves szerzőhöz képest egyáltalán nem rossz, de ha egy ismeretlen szerző műveként bukkant volna fel, szerintem fenn akadt volna a rostán. 

A történet Amerikában játszódik. Miért?? Miért kell egy magyar írónak, Amerikáról, kitalált amerikai személyekről írnia? Még akkor is ha netán ismeri Amerikát, járt vagy akár élt már ott, akkor sem tudja úgy átadni, mintha a szülőföldjéről írna, hiszen bármennyire is azt hiszi ismeri a másik országot csak a felszínt kapirgálja. Ez már első pillanatra nem volt szimpatikus.

Főszereplőnk Shawn, a 33 éves extévésztár, aki 10 évvel ezelőtt halálos kimenetelű autóbalesetet okozott, amiben meghalt 2 csöpség és az apukájuk, a balesetet túlélő anya, pedig deréktól lefelé lebénult. Shawn a balaeset óta mindent megtagad magától és csak egy cél lebeg a szeme előtt, össze akar gyűjteni 1 millió dollárt (körülbelül 29 millió forintot), amit személyesen akar felajánlani a Martha Tyler alapítványnak és bocsánatot kérni Martha Tylertől, amiért tönkre tette az életét. Megszabadulva mardosó lelkiismeretétől, miután átadta a pénzt azt tervezi, hogy öngyilkos lesz. 

Saját magát kínozva átatutózik az egész országon, Los Angelestől egészen New Yorkig. Két napi vezetés után hulla fáradtan betér egy kis út menti kávézóba, a Welcome Home-ba, ahol a kimerültségtől elájul. Ezen körülmények között találkozik az életvidám pincérnővel, Lanaával, aki titokban könyvet ír. Lana nagyon furcsa volt számomra. Elég hihetetlen, hogy egy pincérnő, aki láthatólag roppant művelt és túlképzett, hiszen orvosira járt egy ilyen lebújban dolgozzon, vidáman tegye, amit tennie kell és mindenkivel elbeszélgessen aki betér. Lehet, hogy ez egy Magyarországon játszódó regény esetében teljességgel elképzelhetetlen lett volna, amerikai színekbe bugyolálva megállta a helyét. 

A történetben Lana az összekötő kapocs, akin keresztül szövődnek a szálak. Megismerkedhetünk még Norinával, aki szívbeteg barátnőjét ápolja a kórházban, a 15 éves kamaszlányt hamar felnőtté tették az élet viszontagságai. A bűnöző Logannel, aki elkártyázta az oroszoktól kapott pénzt, utolsó esélyként, pedig be kell épülnie a Welcome Homeba. 

A regényt mindenhol thriller kategóriába sorolják, ám elolvasva rájön az ember, hogy ez inkább mély, szeretettől túlcsordult dráma, aminek a szálai a végén szépen összefonódnak. Itt sem minden az, aminek látszódik. A baleset sem egészen úgy volt, ahogy azt az elején az olvasó feltételezte, Lana kedvessége és emberközpontúsága is kielégítő magyarázatot ad. Minden szépen a helyére kerül. 

Nem volt rossz olvasmány, a beszélgetásek néhol kicsit erőltetettek voltak. Például túl sokszor mondták ki a beszélgetőpartenerek egymás nevét. Az életben em mondom ki két percenként a másik nevét. Illetve az is életszerűtlen volt, ahogy Shawn és Lana nagyon rövid ismeretség után egymásra hangoldott. Az alaptörténet, azonban jól megállja a helyét, pár technikai finomsággal hibátlan lehetettt volna. 

Vélemyénem: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"