A 2017-es év nagy kedvencei

Sok jó könyvet olvastam az elmúlt évben, listába szedtem a kedvenceimet. :D A legtöbb könyv értékelése már fent van a blogon, úgyhogy csak néhány gondolatban foglaltam össze a lényeget.

1. Donna Tartt: Az aranypinty
A 2016-os év Pulitzer-díj nyertes regénye igazán nagy hatást tett rám. Nagyon mai, nagyon aktuális. Életszerűen meséli el egy kisfiú történetét, aki elveszíti az édesanyát egy terrortámadás következtében. A regény a fájdalom elfogadásáról és a reménytelen helyzetből való kilábalásról szóló csodaszépen elmesélt történet. 

2. Jodi Picoult: Magányos farkas
Imádom a Jodi Picoult könyveket. A Magányos farkas alaptémája is, csak úgy, mint a többi regénye esetében egy nagyon is valóságos, elgondolkodtató kérdést állít középpontba. A híres fakaskutató kómába esik, a családjának, pedig el kell döntenie, hogy lekapcsolják-e az életben tartó gépekről
vagy reménykedjenek a végsőkig. 

3. Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Ruta Sepetys szívbemarkolóan gyönyörűen ír. Mind a három könyvét olvastam. Remekül bánik a történelmi tényekkel és a köréjük írt szereplőkkel. Nagyon megkapóan több szemszögből mutatja be ezt a háborús történetet. Nagyon könnyű olvasni, mégis fajsúlyos olvasmány. 

4. Donna Tartt: A titkos történet
A nő fantasztikus. A titkos történet régebbi alkotása, nekem jobban is tetszett, mint a díjjal jualmazott Aranypinty. 5 furcsa diákról szól, különcök, már azzal is kilógnak a sorból, hogy klasszikus filológiát hallgatnak és görögöt tanulnak. Szektaként működnek, úgy élnek és olyan dolgokat tesznek, amik az ókori görögök is tettek. Minden mocsokkal és perverzióval egyetemben. 

5. Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjára
Nagy orosz családregény, ami remekül ötvözi a cári Oroszországot, a mai modern országgal.

6. Jodi Picoult: Small great things
Jodi Picoult tavaly megjelent regénye életszerűen mutatja be a jelen Amerikájában a még mindig hatalmas mértéket öltő rasszizmus brutalitását.

7. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Ezt a könyvet minden nőnek és férfinak el kellene olvasnia. Nagyon kemény és ijesztően életszerű utópiát tár az olvasó elé.

8. Zoltán Gábor: Orgia
Ritkán olvashatunk ilyen húsbavágó történelmi tényekről ennyire cenzúrázatlanul. Talán az egyik legjobb regény, amit magyar írótól olvastam.

9. Han Kang: Növényevő
Feltárja az olvasó előtt a miénktől élesen eltérő Koreai kultúrát, erősen bírálva az egyén jelenlétét a társadalomban.

10. Jesse Burton: A babaház úrnője
Sötét hangulatú történelmi regény a 17. század Amszterdamában, központi szerepbe helyezve a nők kétségesbeejtően nehéz helyzetét.

11. Micael Chabbon: Ragyog a hold
Gyönyörű szépirodalmi memoár az emberi tudat darabos emlékezetéről.

12. Dave Eggers: A Kör
Ijesztő utópia a technika nem túl távoli felemelkedéséről és az emberi életen való elburjánzásáról.

13. Robert Merle: Malevil
Egy olyan világ disztópiáját mutatja be, amitől csak egy gomnyomásnyira állt az emberiség. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"