Cristopher Ryan & Cacilda Jethá: Hajnali szex - A modern szexualitás ősi gyökerei

Christopher Ryan és Cacilda Jethá könyve szaftos, pszichológiai érdekességnek ígérkezett, legalábbis a figyelemfelkeltő cím és a pikáns borító fotó alapján. Azonban, olvasva némiképpen csalódást okozott, mert nem azt adta vissza teljesmértékben, amit várni lehetett.

A könyv nagyrésze ugyanis mélyreható összehasonlítást végzett az emberi faj és különböző majom fajták szexuális szokásai között. Párhuzamot vont a csimpázok, a gorillák, a bonobók és a gibbonok, illetve más nagyobb főemlősők nemi szokásai és az emberek szexuális viselkesése között. Mindent összevetve, persze nagyon érdekes információkat tudtam meg a különböző fajok péniszméretét és a közösülés hosszát illetően. Viszont az olyan átlagos olvasó számára, mint amilyen én is vagyok, egyáltalán nem vágytam ilyen részletes betekintésre. Főleg, hogy ez tette ki a könyv több, mint a felét.

A könyv másik fele, ami már ténylegesen az emberi faj szexualitásával foglalkozott valóban nagyon érdekes volt. Hiszen modellezte az őskori társadalmat, illetve a szex szerepét benne, valamint sok más, még ma is hasonlóan működő társadalomra mondott példát. Kínában, a hegyek között él egy, a civilizált világtól elzárt társadalom, ami teljes egészében a nőkre épül, ahol férfiak és nők nem élnek együtt, ahol a nők annyi szeretőt tarthatnak, amennyit csak szeretnének, anélkül, hogy a közösség megbélyegezné őket a teteikért. Érdekes szemléletet adott, hiszen nem biztos, hogy valami annyira furcsa és elítélendő lenne, ha a társadalmi
nyomás nem nehezedne rá az emberekre.

Ugye, a mi nyugati társadalmunk erősen monogám(nak akarja gondolni magát), de a könyv minden egyes mondata cáfolta ezt és erőszakosan tolta az olvasó képébe, hogy ahogyan éljük az életünket az nem a természet rendje, csak a társadalom által ránk kényszerített viselkedésforma. Érdekes szemlélet, mégis van benne valami, hiszen nem lehet véletletlen, hogy annyi házasság megy tönkre szexuálisan unatkozó felek miatt, illetve, hogy a szexipar az egekben van. Ugyanakkor szomorúan vettem tudomásul, hogy talán nem teremtettünk a kezdetektől fogva monogámnak. Ez választás kérdése.

Véleményem: 6/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"