Mark Manson: The subtle art of not giving a f*ck





Mark Manson könyve, a The subtle art of not giving a f*ck igazi alapmű a nyugati társadalmakban. A könyv, nemrég, a Könyvfesztiválon jelent meg magyarul a Maxim Kiadó gondozásában, A "Lesz*rom" rafinált művészete címen. Sajnálom, hogy a kiadó elvetette a jól ismert kultikussá vált borítót és egy fotelben ülő, lusta férfira cserélte. Ami szerintem kicsit mást sugall az olvasók számára, mint amiről ténylegesen szól a könyv.


Mark Manson egy Amerikában élő, híres, hírhedt blogger, aki úgy gondolta, hogy összegyűjti fogyasztói társadalmunkra vonatkozó meglátásait, amit hatalmas nemzetközi siker követett. A Manson által megütött, könnyed hangnem jól olvashatóvá és szellőssé teszi művét. A sok helyen vicces felütés, pedig próbálja élét venni a társadalmunkat megmételyező gondolatoknak. Húsba vágó és egyáltalán nem köntörfalazó mondanivalója igazán lényeges igazságokat vág az olvasók arcába. Például, hogy egyikünk se higgye magát különlegesnek vagy egyedinek, ne reménykedjünk nagyon, mert az élet mindenkinek megadja azt ami neki jár. Rengeteg példát hozott az életből. Bukott emberek példáját és olyan emberek példáját, akik örök lúzerek, akiknek az élete csődre van kárhoztatva, a végén mégis felemelkedtek és sikert arattak.

Számomra Charles Bukowski példája volt a legtetszetősebb. Az öreg alkoholista, íróé, aki falta a nőket, nem hagyott fel az írással, mindazonáltal egy tengő lengő lúzer volt egész életében. És ez a lúzer mégis odáig jutott, hogy számos regényét, novellás-és verses kötetét adták ki, jelentős része lett az amerikai irodalomnak és költészetnek, műveit, pedig számos nyelvre lefordították. És Bukowski mindvégig azt mondta, hogy ne reménykedj.

Manson belemondja egyenesen a képünkbe, hogy ne reménykedjünk, ne fűzzünk nagy reményeket semmihez, csak éljük az életünket és szeressünk. A nyers mondatok, amiket átitat a humor, gondolkodásra készteti az embert ez élet értelméről, a munkás és kemény élet értelméről.
Kötelező olvasmány minden korosztály számára!

Véleményem: 10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"