Ben H. Winters: Földalatti légitársaság - Egy döntés meg tudja változtatni a világot

Ben H. Winters könyve, a Földalatti légitársaság iszonyatosan izgalmas és érdekfeszítő témát dologoz fel. Egy olyan paradox világot mutat be, ahol a történelem egy sötét időszaka, nevezetesen az Amerikában uralkodó rabszolgatartás nem ér véget a polgáráhborúval és Abraham Lincoln fellépésével. Egy olyan korszakot, ahol a múltban, a mi Becsületes Abünknek esélye sem volt fellépni a rabszolgaság ellen, mert még az előtt merénylet áldozata lett, hogy felavathatták voltna, az Egyesült Államok 16. elnökének.

A regény címadója a Földalatti légitársaság, egy titkos szervezet, amely azzal foglalkozik, hogy rabszolgákat menekít ki a négy rabszolgatartó államból, a Kemény Négyekből. Ebben a korszakban a Dél sokkal keményebben védelmezi javait, mint a mi korunkban és nem enged abból, ami az övé. Főszereplőnk egy Jim nevű férfi, akit nem is Jimnek hívnak, hanem Victornak, de még ez sem a valódi neve. Victor délről menekült rabszolga, aki éppencsak elhitte, hogy szabad, amikor a Marshall Szolgálat saját érdekei szerint felhasználva, rövid pórázon tartva nigger sintért csinált belőle. Victor munkája abból állt, hogy a szökött rabszolgákat megkeresse és átadja a Marshall Szolgálatnak, akik visszatoloncolják őket oda, ahonnan megszöktek, ezzel fenntartava Észak és Dél között lévő ingatag gazdasági egyensúlyt.
Új megbízása jóvoltából egyenesen a Légitársaság munkáját kellett volna megbuktatnia, azonban a történet bonyolultabbá vált, mint azt Victor az elején gondolta volna. A Légitársaságot mozgató elkötelezett vezetők már nem kicsiben gondolkodnak, hanem egészében véve akarják megszüntetni a rabszolgaság intézményét. Ehhez a tervükhöz szeretnék felhasználni Victort, átállítva őt a saját oldalukra, Victor, pedig a kettős ügynökök méltatlan szerepében találja magát.
A Winters által elképzelt és leírt világ egy brutális ok okozati összefüggésen alapul. Egyetlen dolog nem úgy történik történelmünk során, ahogyan az történt és a most ismert világunk  képe kártyavár módjára omlik össze az olvasó szeme láttára. Az alapgondolat nagyon ötletes, teljesen magával ragadott. Kemény belegondolni, milyen is lenne a 21. század, ha még mindig léteznének rabszolgatartó társadalmak, ahol mindennaposak a fenyítések és a megerőszakolások.
Nem volt rossz olvasmány. Az író érdekes csavarokat rakott bele, azonban a megvalósítás nem volt 100%-os, sok helyen döcögősen ment az olvasás. Megmondom őszintén a zseniális alapötlethez mesteribb kivitelezés dukált volna.

Véleményem: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"