Érdekalapú kapcsolatok régen és ma ⧫ Csillag Lea: Cukorvilág

Iszonyatosan vártam ezt a könyvet. Már az alcím teljesen felcsigázott: Szerelem és anyagiasság régen és ma. A kurtizánok bűvös életéről szóló irodalmi alkotások mindig is vonzottak, sokat is olvastam a témában: A kaméliás hölgy, A Darling szajha, A hableány és Mrs. Hancock és még sorolhatnám. Csillag Lea könyve egy nagyon átfogó írás, ami vizsgálja a kurtizánság gyökereit, bemutatva a történelem híres szeretőit, számos magyar példát is felsorakoztatva, eljut egészen a ma divatos sugar világig. 

A könyvet tény irodalom kategóriába tudnám sorolni, azonban a témájából is kifolyólag voltak benne szórakoztató elemek. Kronológia sorrendben haladtunk végig a különböző korokon, kezdve a bibliai időktől, az ókoron át, a világháborúkig, majd megérkeztünk a ma egyre inkább divatos sugar kapcsolatok útvesztőjébe. Különösen tetszett a mű tematikus felépítése, hiszen a történelmi visszatekintések között, egyszerű, riport történetek színesítették a fejezetek egyhangúságát. 
Ezek a fejezetek között megjelenő riportok voltak a legdurvábbak számomra, mert ezekben az átlag magyarok nyilatkoztak erről a világról, pozitívan vagy negatívan. A riport alanyok között azonos arányban oszlottak el a nők és a férfiak, sőt párok is megszólaltak. Jó volt, hogy a szerző figyelt ezekre a finom arányokra, ezért nem ment el a könyv sem a férfi sem a női oldal felé, hanem végig megmaradt középen. 

Viszont arra szerintem jobban oda kellett volna figyelni, hogy az író ne alkosson konkrét véleményt, vagy ne közölje ennyire nyíltan. A könyv során sokszor állította párhuzamba a sugaring újdonsült jelenségét, a házasság "elavult" intézményével, sokszor sugallva azt, hogy a sugaringot sokkal kézenfekvőbbnek, egyszerűbbnek, problémamentesebbnek gondolja, mint egy hagyományos alapokon nyugvó párkapcsolatot. Nyilvánvalóan, ha egy mérleg két végébe helyezzük a házasság intézményét és a sugaring életmódot, mind a kettőre találunk negatív és pozitív példát is. Mégis a szerzőnek hagynia kellett volna, hogy az olvasó maga alkothasson véleményt erről a kérdésről. 
Ezt leszámítva nagyon tetszett a könyv, egyben volt szórakoztató és informatív. A magyar vonatkozású történetek különösen izgalmasak voltak. Ajánlom azoknak, akik szeretik a történelem eme sötét morzsáit vagy csak azoknak akik arra várnak, hogy megbotránkoztassák őket. 

Véleményem: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"