Mitikus lények egy viktoriánus korban ⧫ Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

Egy ideje szinte még a csapból is ez a gyönyörű regény folyt. A külföldi bloggerek, vloggerek és instagrammerek oldalán rendszeresen megjelent Imogen Hermes Gowar debütáló regénye. Már nagyon vártam, hogy magam is olvashassam ezt a könyvet és idén ősszel magyarul is megjelent a 21. Század Kiadó gondozásában. Már ez a csodálatos borító is olvasásra csábítja az embert és akkor még a címről nem is beszéltünk. Ez a cím egyszerűen tökéletes, rejtélyes és sokatmondó. Hiszen a titokzatos Mrs. Hancock kilétére csak a regény utolsó harmadában derül fény. A mitikus hableányok nem valós lények, mégis mindenki ismeri őket és táplál valamilyen elképzelést róluk. De mégis hogyan kerül egy ilyen lény egy történelmi regény lapjaira?
A történet a 18. század végi ködös, Angliában játszódik. Az Üvöltő szelek, a Jane Eyre, Charles Dickens és Jane Austen idejének Angliájában. Az írónő ennek a viktoriánus kornak egy olyan arcát tárja fel az olvasók előtt, amit az irodalom nem nagyon szólaltatott meg. London egy mocskos, titkokkal átszőtt világába kaphatunk betekintést, pontosabban a kereskedők és a kurtizánok Mekkájába.

Jonah Hancock a neves kereskedő, aki egyre csak terjeszkedik, építi vagyonát és befolyását, élete mégis boldogtalan. Fiatalon elveszítette a feleségét és kisfiát. Boldog családi élet hiányában, pedig nem nagyon találja a helyét a világban. Egyetlen boldogsága unokahúga, Sukie, aki háztartását vezeti. 

Angelica Neal a városszerte ünnepelt kurtizán, kénytelen visszatérni a városi élet körforgásába, miután eltartója, a herceg elhunyt. De vajon hol fog összetalálkozni Mr. Hancock nyugodt, kereskedői élete, a Mrs. Neal által élt buja nappalokkal és még bujább éjszakákkal?
Közös történelmük persze a hableánnyal kezdődik. A Mr. Hancock hajójáért felelős kapitány, hajó és rakomány nélkül tér haza, mindössze egy hableányt tud felmutatni munkaadójának. Hancock magából kikelve fogadja a hírt, de a kapitánynak igaza volt, hiszen a lény többszörösen vissza hozta az elveszett rakomány árát. Mr. Hancock nem várt hírnévre tesz szert, mint a sellős ember. Felkelti a kor híres madamjának, Mrs. Chappellnek is a figyelmét, aki ezzel a mitikus teremtménnyel szeretne minél több rangos és befolyásos férfi embert magához csábítani. Természetesen a sellős embert is meg kell győzni, hogy jó befektetést csinált a lény bérbeadásával. Itt jön a képbe Angelica. 
Az írónő bámulatosan mutatta be a 18. századi Londoni mocskot, a bordélyházak világát, a már akkoriban is kibontakozó faji kérdéseket, a kereskedelem barbárságát, az arisztokrácia működését. Betekintést nyerhetünk a kor hírhedt kurtizánjainak mindennapjaiba, az eladósodási spirálba, a szép ruhák, pazar bútorok és ínycsiklandozó nyalánkságok között megbúvó nyomorba. Különösen azok a részek fogtak meg, amikor az öltözködési szokásokról, a selyemharisnyák és a halcsont fűzők világáról kaphattunk átfogó képet. De nemcsak London rossz arcát láthattuk, hanem a feltörekvő és lassan metropolissá váló város útját is. 
Mr. Hancock és Angelica Neal kapcsolata a szemünk előtt bontakozott ki és lett lassan igazi szerelemmé. Ez a könyv mesél két különböző ember fokozatos eggyé válásáról és egymás iránti egyre növekvő tiszteletéről. 

Nagyon szerettem a karaktereket a regényben. Mr. Hancock egy kicsit lassú észjárású volt és mamlasz, de nagyon szerethető. Angelica beképzelt és pökhendi volt az elején, de aztán szépen letisztult és vissza talált az igazi énjéhez. A regényben felsorakoztatott negatív karakterek: Mrs. Frost, Mrs. Chappell és George is tökéletesek voltak a maguk negatív valójában. 
Összességében nagyon tetszett a könyv, mégis volt bennem egy kis hiányérzet a befejezést követően. Sok elvarratlan szálat hagyott az írónő. Például nagyon kíváncsi lettem volna, hogy mi lesz Mrs. Frost sorsa vagy hogy Sukieval és Hancockékkal mi fog történni a továbbiakban.
Illetve a hableány körüli mitikus események és nem mindennapi érzések leírása sok helyen volt érthetetlen számomra. Ezeket az apróságokat leszámítva nagyon tetszett a regény, tökéletes olvasmány a hideg téli időszakra.

Véleményem: 8,5/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"