Történet egy nőről egy férfi szemén keresztül ⧫ Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van


Taffy Brodesser-Akner pontosan tudta, hogy egy karrierista nő történetét csakis egy férfi száján keresztül mesélheti el úgy, hogy az ne legyen elcsépelten unalmas. Tucatnyi könyvet írtak már olyan nőkről, akik mertek férfi módra élni és nem rettentek vissza a sikertől, annak minden árnyoldalával együtt. Nőkről, akik bátran felvállalták, hogy az üzleti életben könyörtelenebbek a férfiaknál, otthon, pedig ők a férjek, akik későig dolgoznak és semmilyen segítséget nem nyújtanak a háztartás vezetésében, illetve a gyerekek körül. Az írónő rafináltan Toby, a férj szemszögéből mutatta be a történetet, de olyan bravúrosan, hogy sokáig nem lehetett eldönteni melyik Fleishman van is bajban. 

A történet viszonylag szokványosan indul, dr. Toby Fleishman két gyerekes, New Yorki apuka, aki éppen válófélben van a feleségétől, Racheltől. Toby előtt kinyílik a világ, a randiappok segítségével annyi szexéhes nő hullik az ölébe, mint fiatal éveiben sem. Egy túlfűtött éjszak után Toby arra eszmél fel, hogy a volt felesége az éj leple alatt becsempészte a lakásába a két gyereket, akikről most neki kell gondoskodnia. A gyermekfelügyelet nem újdonság Toby számára, hiszen karrierista felesége mellett általában neki jutott ez a feladat, mint ahogyan a háztartás vezetése is. A gyerekek felbukkanása a vártnál hamarabb igencsak felborította Toby mindennapjait, hiszen muszáj volt megoldania a felügyeletüket, hogy el tudjon menni dolgozni, illetve várta a sok kiéhezett New Yorki nő is. Az igazi problémák akkor kezdődtek, amikor Rachel nem volt hajlandó eljönni értük, sőt életjelet sem adott magáról. Toby teljesen egyedül maradt a két gyerekkel, miközben szépen lassan kibontakozott házasságuk története. 

Érdekes helyzetet termet egy házasságban, amikor a pár egyik fele sokkal sikeresebb, mint a másik. Ezt csak tetézni tudja, hogyha ugyanazon a területen is dolgoznak. Gyakran megesik, hogy a férfi kimagasló eredményeket ér el a munkahelyén, hiszen valljuk be, hogy nőként sokkal nehezebb egy karrier felépítése, hogyha az ember családot is szeretne. Ebben a regényben fordított szereposztással állunk szemben, hiszen az orvosként dolgozó Tobynak sokkal rosszabb a megítélése, mint a feleségének, aki nagy sztárok ügynöke, munkájával annyi pénzt keres, hogy a férje jövedelmére már nincs is szüksége a családnak. A karrierjét előtérbe helyező Rachelnek, azonban egyáltalán nem könnyű az élete, szüleit nagyon fiatalon elvesztette, a nagyanyja nevelte fel, aki mérges volt a lányára, amiért meghalt ráhagyva Rachel felnevelésének a problémáját. Rachel tehát egy olyan családból érkezett, ahol nem ismerhette meg az igazi családi szeretetet és kötelékeket. Honnan tudhatta volna miként kell saját családot létrehozni és igazgatni. Hogyan tudta volna szeretni a gyermekeit, hogyha őt magát soha nem szerették. 

A történet sokkal többről szól, mint egy tönkrement házasságról, ami persze magában véve sem egy egyszerű téma. Szól a felnőtté válásról, az emberi kapcsolatok sokrétű voltáról, a házasságról egészen az alapoktól kezdve követhetjük végig annak szétesését, az életközepi válságról, a gyereknevelésről, magáról a hétköznapokról, a bármelyikünket érinthető életről. A regény zsenialitását kétség kívül az adja, hogy az írónő a férj szemszögéből mutatja be a történetet, azonban minden kimondott szavával a feleségéről beszél. Olyan, mintha önmagában nem is létezne, kizárólag csak a feleségén keresztül élne. Egyszerűen imádtam ezt a csavaros történetvezetést. Plusz csavarként lép be a történetbe egy női narrátor, aki a regénybeli Toby főiskolai barátja, azonban az ő narrációját olvasva kicsit olyan érzésem volt, hogy rajta keresztül szólalna meg maga a szerző. 

A regény zsenialitásához nem fér kétség főleg ha azt vesszük, hogy ez az írónő első kötete. Az írás alapjait a szerző a legendás GQ magazinnál töltött évei alatt fektette le. A történet elsöprő erejű, súlyos mondanivalója mellett, nagyon szellemes, olvasmányos és eszméletlenül vicces. Nem is emlékszem mikor szórakoztatott el utoljára könyv ennyire, mint a Fleishman bajban van. Annak ellenére, hogy a könyv egy női szerző tollából való és egy erős női karakterről szól férfiaknak is bátran ajánlom, mert Taffy Brodesser-Akner pontosan olyan jól ismeri a férfiakat, mint a nőket. Igazi letehetetlen olvasmány. 

A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, ahogyan már megszokhattuk tőlük gyönyörű kivitelben. A könyveik olyan lenyűgözőek, hogy szinte műtárgyaknak is lehet őket tekinteni, szinte nem meri olvasni az ember. Azonban érdemes megnézni az eredeti borítót is ezzel a játékos fordított világgal, amely tökéletesen leírja a regény eseményeit. A magyar borító is lenyűgöző lett, azonban egy kis játékosság még belefért volna, hiszen ilyen az egész könyv, egy nagy vicc. 

Vélemény: 5/5  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"