A kokain története Magyarországon a kezdetektől napjainkig ⧫ Dezső András: Magyar kóla

Dezső András nevét 2019 óta azonosítják az olvasók a magyar alvilággal. Persze nem bennfentesként van jelen az alvilágban, hanem oknyomozó újságíróként. A Maffiózók mackónadrágban című első könyvében a '90-es évek beli szervezetbűnözés világába kalauzolta el az olvasókat. Tavalyi sikerkönyvében, a Magyar kólában, pedig a kokain Magyarországi történetét járja körül. Dezső András korábban az Index munkatársa volt, újságíró múltja és kapcsolatrendszere miatt eleve sok kapu nyílt meg előtte. Nem elhanyagolható tény, hogy első könyve nélkül a második nem tudott volna létrejönni, hiszen a könyvben szereplő emberek nagy része előző könyve sikere miatt osztotta meg vele kokainos történetét. Témájából adódóan inkább a férfiak olvassák a könyveit. Ez nálunk sem volt máshogy, hiszen először a párom olvasta. Jól megírt, roppant olvasmányos könyvről van szó, amit én is nagyon élveztem. 

A könyv visszanyúlik egészen a kokain történetének gyökeréig, azokig az időkig, amikor gyógyszertárakban lehetett beszerezni és főleg az egészségügyben alkalmazták. Sok kritikát olvastam, mi szerint a könyv eleje unalmas, azonban én pont a '20-as évekbe való visszatekintést élveztem a legjobban, Kokós Lexi  és a többi kezdetleges kokain báró történetét, akik telefonbetyársággal csentek kokaint a gyógyszertárakból. Aztán volt egy törés az olvasásomban, amikor a drogfutárokról szóló rész következett. Túl nagy, túl hirtelen volt a váltás, hiszen a századforduló elejéről, rögtön napjainkba ugrottunk. Nem tudom miért, de ezeknél a részeknél zavart, hogy nem ismerem azokat a neveket, akikről a történetek szólnak. Sokkal jobban is érdekeltek azok a részek, amikor olyan ismert emberekről volt szó, mint Stohl András vagy Curtis. 

Ez egy remekül felépített könyv, amiről messziről süt, hogy a szerző nagyon sok időt és energiát ölt bele a kutatásba, rengeteg rendőrségi aktát nyálazott végig és számtalan interjút készített, hogy a könyv elérje a végső formáját. Nagyon alapos munkát végzett, hiszen a drogkereskedelem minden szegmensét lefedte: beszélt egyszerű fogyasztókkal, dílerekkel, kis-és nagy halakkal egyaránt, sőt még a rendőrség és igazságszolgáltatás oldalát is bemutatta. A hatalmas tudásanyag ellenére a könyv nagyon olvasmányos és sok helyen szórakoztató is volt, hiszen egy-egy lebukás történet kívülről nagyon sok humoros elemet is rejtett. Kicsit lassabban tudtam vele haladni, mint egy regénnyel, de ez a non fiction-kel már így van. Olvassátok a Magyar kólát, mert a kokain ott van mindenhol, még ha nem is látjuk. 

Vélemény: 5/4

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"