A legmeghatározóbb könyv a Spanyol polgárháborúról ⧫ Ernest Hemingway: Akiért a harang szól

Hemingway a 20. század legmeghatározóbb irodalmi személyisége, aki megadta az amerikai népnek azt, amire igazán vágytak, hogy világot láthassanak. A nagy amerikai írókkal ellentéteben nem a kor Amerikáját ismerhetjük meg a regényeiből, novelláiból, hanem a világ többi részét. Hiszen Az öreg halász és a tengerben egy kubai halász történetét olvashatjuk, a Búcsú a fegyverektől című regényében, pedig egy amerikai katonát ismerhetünk meg, aki az első világháború idején beállt az olaszokhoz. Az Akiért a harang szólban, pedig az amerikai robbantó, Robert Jordan a Spanyol polgárháborúban harcol a gerillák között a hegyekben. A regény központi motívuma egy híd, melyet Robert Jordannek fel kell robbantania, azonban a hídnak koránt sincsen nagy szerepe a történetben. 

A regény mindössze négy nap történetét meséli el onnantól kezdve, hogy Robert Jordan csatlakozik egy gerilla csapathoz, akik segédkeznek neki egy stratégiailag fontos híd felrobbantásában, egészen a tényleges akcióig. A legtöbb Hemingway kötethez hasonlóan, ebben az esetben sem az eseményeken van a hangsúly. Az olvasó megint keveset kap a polgárháborúból, de annál többet a gerilla életmódból és a hazáért folytatott harcok eszmei oldalából. Hemingway műveiben sokat foglalkozik a dolgok lélektanával, amit általában élvezni szoktam, de majdnem 500 oldalon keresztül egy kicsivel több akciót szívesen olvastam volna. Ez tipikusan egy olyan regény, amit hosszabb időszakokban tud jobban olvasni az ember, mert ha csak néhány perc jut erre napközben egyszerűen nem lehet visszazökkenni a világba, az elbeszélésmódba. 

Az író sokszor játszik a nevekkel is, hiszen a főszereplőnket végig vagy a teljes nevén, Robert Jordanként szólítják vagy Ínglésnek hívják, annak ellenére, hogy amerikai. A regény nagyon kidolgozott és részletgazdag, alaposan bemutatásra kerül a kor identitása, politikai megközelítése és persze az emberi sorsokban is bővelkedik. Azonban talán pont ezek miatt számomra nehézkesen ment az olvasása, sokszor leült a cselekmény és végeláthatatlannak tűntek az oldalak, máskor pedig annyira tetszett, hogy le sem bírtam tenni. Ahogyan maga a regény az olvasás élményem is vegyes és ellentmondásos volt, azonban aki meg akarja ismerni Hemingway munkásságát ezt a regényt is el kell olvasnia. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"