Brit Bennett: A halványuló fél

Brit Bennett könyve volt a tavalyi év talán egyik legjobban várt magyar megjelenése, ugyanis a kötet külföldön nagy népszerűségnek örvendett, a regény a 2020-as Goodreads Choice Award-ot is bezsebelte. Úgyhogy nagy reményekkel vágtam bele az olvasásba. 

A regény egy kitalált amerikai kisvárosban, Mallardban játszódik. Mallard egy nagyon különleges feketék által lakott város. Az itt lakók az idők folyamán elérték, hogy a fekete bőrszín egyre világosabbá váljon. Tehát az itt lakó feketék szinte már fehérnek is elmennek, hiszen annyira világos a bőrük. A történet főszereplői a Vignes ikrek 16 évesen elszöknek a városból egy új élet reményében, magára hagyva megögyvezült édesanyjukat. A lányok egy nagyvárosban kötnek ki, ahol Stella fehérnek adja ki magát, hogy megkapjon egy titkárnői állást. Ez az újdonsült érzés, hogy fehérként is élheti az életét annyira magával ragadja, hogy otthagyja a nővérét Desireet, elszakítja magát a múltjától, hogy új életet kezdhessen egy fehér férfi oldalán. Ezzel szemben Desiree a lehető legsötétebb bőrű férfihoz megy hozzá, a házasságból, pedig egy sötét bőrű kislány, Jude születik. Desiree házassága zátonyra fut, bántalmazó férje elől, pedig nem tud máshová menni csak Mallardba. Így kerül vissza gyűlölt szülővárosába, ahonnan 16 éves korában elszökött. 

A két nővér történetét külön részekben ismerhetjük meg, azonban életük ismét összefonódik lányaikon keresztül, hiszen a két lány egy véletlen folytán ismeretséget köt egymással. A regény végig párhuzamot von a fehér Kennedy és a fekete Jude élete között, ahogyan teszi ezt a nővérek életével és sorsuk különböző alakulásával is. Brit Bennett családregénye átível a 20. század második felének Amerikáján, amikor a rasszizmus, a rendőri túlkapások és a feketékkel szembeni ellenszenv a tetőfokára hágott. A történetben nemcsak a nyílt rasszizmust mutatja be az írónő, hanem a burkoltat is. Hiszen Mallard világos fekete lakossága kinézte és kivetette magából a sötétebb bőrű feketéket, mint amilyen Jude is volt. 

A regény nagyon sok kényes témát boncolgat. Szó van benne a rendőri túlkapásról és a feketék ellen elkövetett értelmetlen és indokolatlan erőszakról; a diszkriminációról; a családon belüli erőszakról, de megjelenik egy LMBTQ szál is egy transznemű férfi személyében. Az alaptörténet nagyon jó, iszonyatosan érdekes az a felütés, ahogyan az ikrek egyszer csak eltűnnek a közösségből. Azonban a szerző annyi súlyos témát sorakoztatott fel, hogy bennem erős hiányérzet van, mert néhány szálat jobban is ki lehetett volna bontani. Témáihoz képest igencsak rövid a könyv a maga 373 oldalával. Például a transz szálat jobban be lehetett volna mutatni, mert így csak ott lógott a levegőben. 

Kétséget kizáróan Brit Bennett remekül ír és nagy figyelmet kell szentelnünk a munkásságának, hiszen rengeteg fontos témát sző bele a történetbe. Személy szerint imádom az olyan történeteket, amelyek a 20. század Amerikájában játszódnak. A szerző tökéletesen mutatta be ezt a korszakot egy nem mindennapi nézőponton és szemszögön keresztül.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"