Caroline Jones: Audrey Hepburn a stílusikon

Hollywood aranykora a mai napig érdekli az embereket, ami nem is csoda, hiszen az ötvenes-hatvanas évek korszaka az egyik legizgalmasabb időszak volt az álomgyár életében. A korszakban készült filmek, pedig a kultúránk alapműveivé váltak, csakhogy párat említsek: Psycho; Lolita; A Jó, a Rossz és a Csúf, A muzsika hangjai vagy éppen az Álom luxuskivitelben. Hepburn már életében ikonná vált, csillaga még ma is, majdnem 30 évvel a halála után is fényesen ragyog. Caroline Jones kötetében, pedig egy nagyon izgalmas nézőpontból ismerhetjük meg az életét, mégpedig a divat és a stílus megközelítéséből. 

Az '50-es évek Amerikájában a Marilyn Monroehoz hasonló kaliberű színésznők hódítottak, azaz a telt keblek és a formás idomok voltak a kor női ideáljai. Ebben az időszakban jelent meg a színen a magas, elöl deszka, hátul léc Hepburn, aki kislányos bájaival, természetességével és tehetségével azonnal levette a lábáról egész Hollywoodot. Hirtelen mindenki le szeretett volna fogyni 10 kilót és frufrut vágatni magának. Audrey bármit is viselt a filmjeiben, bárhogyan is hordta a haját vagy sminkelte magát azt nők ezrei utánozták le és akartak úgy kinézni, mint ő. Az általa behozott darabok, mint a balerina cipő, a kis fekete vagy a hatalmas napszemüvegek és a mókás kalapok sok nő ruhatárának az alapját képezik manapság is. Még nem olvastam életrajzi kötetet a színésznő életéről (és elenyészően kevés is van, főleg mondjuk Marilyn Monroehoz hasonlítva), örültem, hogy egy ilyen különleges könyv került a kezembe, ami a divat felől mutatja be Hepburn életét. 

Sok szempontból volt úttörő, hiszen az elsők közé tartozott, akik a kényelmet, de ugyanakkor az eleganciát hirdették, valamint a fenntarthatóságot, hiszen az övé a világ a leghíresebb kapszula gardróbja. Jelensége és öröksége iszonyatosan intenzíven jelen van ma is, főleg a divat világában. Rengeteg tervező nyúl az általa megálmodott és Hubert de Givency által megtervezett világhírű darabokhoz. 

A könyv inkább album szerű, telis-tele van képekkel, azonban informatív is, tökéletesen végigvezeti az olvasót Hepburn életén. Tökéletes bepillantást nyújt azoknak, akik nem ismerik az életét, azoknak pedig élvezetes csemege, akik tisztában vannak a színésznő munkásságával. Ajándékozzátok meg magatokat vagy egy kedves barátotokat ezzel a gyönyörű kötettel. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"